Felmentették állásából az orosz főügyészt

Vlagyimir Putyin megválasztott elnöknek sikerült az, ami elődjének Borisz jelcinnek nem, ugyanis az orosz felsőház szerdán meggyőző szavazattöbbséggel felmentette állásából Jurij Szkuratov főügyészt. Szkuratovot több mint egy évvel ezelőtt függesztett fel állásából Borisz Jelcin, azonban a törvényhozás többször is elutasítóan szavazott felmenteséről.

Szkuratov felmentése mellett 133-an, ellene tízen szavaztak, s hatan tartózkodtak a 178 tagú felsőházban. A Szkuratov-ügy csaknem másfél éve húzódik: azt követően bontakozott ki, hogy a főügyész szoros együttműködést alakított ki a svájci hatóságokkal a Mabetex cég vesztegetési ügyeiben. A Mabetex komoly megrendeléseket kapott a Kreml gazdasági hivatalától, s egyes állítások szerint Jelcin családjának is hitelkártyákat biztosított.

A főügyész felfüggesztéséhez az ürügyet egy titokban készített videokazetta szolgáltatta, amelyen "egy Szkuratovra hasonlító személy" és prostituáltak pásztoróráját örökítették meg. A felvételeket az állami RTR tv-csatornán be is mutatták.

Jelcin elnök háromszor kezdeményezte tavaly Szkuratov felmentését, de a felsőház mindháromszor nemet mondott az államfő előterjesztésére. A felfüggesztett főügyész személye és az általa megszellőztetett korrupciós ügyek meghatározott szerepet játszottak a tavaly decemberi duma-választások kampányában. Szkuratov indult a márciusi elnökválasztáson, de elenyésző számú szavazatot, kevesebb mint egy százalékot kapott.

A kegyvesztett orosz főügyész most maga is úgy nyilatkozott, hogy a kialakult helyzetbe "mindenki belefáradt", s ezért elfogadja az orosz felsőház döntését. (A föderációs tanács nevezi ki és váltja le a főügyészt, az államfő előterjesztése nyomán).

Figyelemre méltó, hogy Vlagyimir Putyin ügyvezető államfő most mindenféle indoklás nélkül kérte a felfüggesztett főügyész menesztését a felsőháztól. Putyin személy szerint is érintett volt az ügyben, mert a főügyészt kompromittáló kazettáról ő állította hivatalból - akkor a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője volt -, hogy nem hamisítvány, valóban Jurij Szkuratov szerepel a felvételen.

(MTI)

Korábban:

A Kreml felújítását végző cég honlapja. (angolul)