Interaktív játék segít legyőzni a rákot

A 18 éves korában nyirokmirigyrákban elhunyt Ben de Garis képregényt rajzolt magának, ami segített neki feldolgozni a betegségét. A képregényből egy interaktív számítógépes játék készült, hogy a világ többi rákban szenvedő tinédzserének is segítséget nyújtson a betegségük alatt.

Kemo kapitány
A Kemo kapitány kalandjairól készült képregényt Ben de Garis 13 éves korában kezdte el megrajzolni. Akkor derült ki ugyanis, hogy nyirokmirigyrákban (Hodgkin-limfómában) szenved. Évekig a londoni Royal Marsden Kórházban kezelték, majd tavaly júliusban, 18 éves korában meghalt.
A sussexi Seafordból származó fiú hónapokon át rajzolt, miközben sorra kapta a kemoterápiás és sugárkezelést.

A fiú halála után a Royal Marsden Kórház először egy honlapot hozott létre a rajzfilmhős számára, majd később Kemo kapitány egy számítógépes játék főszereplőjeként kelt életre. A játékot, amelyet a doUno.com készített, április 18. óta lehet megtekinteni a kórház honlapján.

Kemo kapitány és a Kemo Kommandó munkáját azzal segítheti a játékos, ha a kvízkérdéseket jól megválaszolja. Minden jó válaszért plusz pontok járnak, amelyek segítségével tovább manőverezhet a kemo-űrhajó, hogy minél több daganatot semmisítsen meg.
A kommandó tagjai valamennyien egy-egy gyógyszerről kapták a nevüket.

Kemo kapitány szinkronhangja egy Nagy-Britanniában ismert, szappanoperákban játszó színész.
A Kemo kapitány kalandjai először könyv alakban jelent meg, nem sokkal Ben halála után. Mivel nagyon népszerű lett a történet a rákos betegek körében, szélesebb körben is terjeszteni akarták.

Ben szülei, Paul és Maxine el voltak ragadtatva attól, hogy fiuk emléke egy interaktív képregény formájában él tovább. "Mikor 13 éves korában diagnosztizálták Bennél a nyirokrákot, keresni akartam neki olyan anyagokat, amelyekből megértheti, mi ez a kór. Azonban korábban csak kisgyerekek számára készítettek ilyen kiadványokat, kamaszoknak nem. Ben imádott rajzolni, és az általa kitalált Kemo kapitány segített neki, hogy megértse a betegséget. Ha lerajzolta, hogyan semmisíti meg a kommandó a daganatokat, kiélte a betegség iránt érzett dühét" - mondta az apa. "Mikor Ben meghalt, a képregény szerzői jogait a Royal Marsdennek adtuk, és ők a rajzok és a szövegkönyv alapján egy számítógépes programot készítettek. Ben is szerette a számítógépeket. Biztosan örülne neki, hogy egy számítógépes játék készült a képregényéből. Büszkék vagyunk arra, hogy olyasmit alkotott, ami segíthet a világ bármely gyermekének abban, hogy a saját betegségével megküzdjön" - tette hozzá.

A Royal Marsden Kórház gazdasági igazgatója, Alastair Whitington szerint Kemo kapitány nagyon nagy segítséget nyújt a rákban szenvedő tinédzserek számára. "A játék egyszerre szórakoztató és informatív, ezért máris nagy népszerűségnek örvend" - mondta.

A képregény első fejezetéből adományok révén készítettek interaktív játékot, de a kórház további szponzorokat keres, hogy a többi fejezet is hamarosan életre kelhessen a számítógépen.

Ajánló:

Itt lehet megtekinteni a játékot is. (angolul)

Korábban:

Az [*****] család+egészség rovatában. (2000. február 15.)