Nemzetközi embercsempész bandát tartóztattak le Csehországban

Több mint 2000 külföldi állampolgárt vezetett át tavaly nyár óta illegálisan a cseh határon az az embercsempész banda, amelynek húsz tagját kedden tartóztatta le a cseh rendőrség.

A szervezett bűnözés ellen harcoló, különleges rendőri alakulatnak - öt különböző cseh városban -, a banda összesen 20 tagját sikerült elfognia. Az eddigi adatok szerint, tavaly nyár óta 2000 személynek biztosan, de valószínűsíthető, hogy jóval többnek segítettek illegálisan átjutni a határon. Egy-egy emberért 1100 dollárt is elkértek, így csak az egyéves forgalmuk meghaladta a 60 millió cseh koronát. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a banda már korábban is működött, de erről még nincsenek pontos adatok.

A cseh rendőrség eddigi ismeretei szerint az embercsempészek elsősorban a Közel-Keletről származó személyeket segítették át illegálisan a volt Szovjetunió, Szlovákia és Csehország területén át Németországba, illetve az Európai Unió más országaiba. "Ügyfeleik" többségét afgánok, pakisztániak és indiaiak alkották. A nemzetközi bűnszövetkezet felszámolásában a szlovák, a brit és a német rendőrség különleges egységei is közreműködtek.

(MTI)