Tony Blair a megrekedt békefolyamat újraindításán fáradozik Észak-Írországban

Észak-Írországba érkezett kedden Tony Blair brit kormányfő, hogy a tartomány főbb pártjainak vezetőivel lendíteni próbáljon a megrekedt békefolyamaton.

Blair tavaly július óta nem járt Ulsterben, de kénytelen volt személyesen is beavatkozni a rendezésbe, miután kiderült, hogy az 1998 nagypénteki békemegállapodások nem váltották be a hozzájuk fűzött nagy reményeket.

Maga a miniszterelnök is óva intett a mostani tárgyalásokkal kapcsolatban a túlzott várakozásoktól. Mielőtt továbbutazott Dublinba, hogy ír kollégájával, Bertie Ahernnel tárgyaljon, szóvivője csak annyit közölt, hogy London folytatja diplomáciai erőfeszítéseit az észak-írországi patthelyzet feloldása érdekében.

David Trimble, a brit-párti Ulsteri Unionista Párt (UUP) vezetője a megbeszélések után közölte, hogy Blair nem tett neki új javaslatokat. Trimble figyelmeztetett: ha az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nem tartja tiszteletben a fegyverletétel május 22-i határidejét, akkor komolyan felmerül az a kérdés, hogy egyáltalán megoldható-e ez a probléma.

Valamennyi érintett párt követeli, hogy állítsák vissza a közös protestáns-katolikus alkotmányos testületek februárban felfüggesztett tevékenységét.

Az akkori intézkedést London éppen azzal indokolta, hogy az IRA nem hajlandó beszolgáltatni fegyvereit.

(MTI)