Az olasz miniszterelnök meghallgatja a pártok kormányválsággal kapcsolatos véleményét

Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök csütörtökön megkezdte konzultációit a különféle politikai erők vezetőivel, hogy megoldást találjon a vasárnapi tartományi választások nyomán és Massimo D´Alema miniszterelnök lemondása miatt kirobbant kormányválságra.

Az államfő délelőtt a parlament két házának, a szenátusnak és a képviselőháznak az elnökeivel ült először tárgyalóasztalhoz, majd - ahogy ez ilyen esetekben évtizedek óta szokás - a volt köztársasági elnökökkel is tanácskozott. A parlamenti pártok vezetői ezután járulnak sorban a Quirinale-palotába, hogy felvázolják saját álláspontjukat.

A köztársasági elnököt nem érheti meglepetés a választásokon elsöprő győzelmet aratott jobbközép ellenzéki pártszövetség, a Polo részéről, hiszen annak vezetője, Silvio Berlusconi már egyértelműen jelezte a nyilvánosság előtt: a jelenlegi törvényhozó testület azonnali feloszlatását, és az előrehozott választások kiírását tartja szükségesnek. Berlusconi szerint ugyanis csak "időhúzás" lenne, ha a társadalmi bázisát és legitimitását vesztett balközép most ismét olyan személyt javasolna a kormány élére, aki egyáltalán nem élvezi a lakosság többségének a támogatását. Ha egy újabb balközép kormány alakulna - mondta a Polo vezetője - az "súlyos bűntett lenne a demokrácia ellen". Ezt a véleményt osztja egyébként az északi tartományokban a Polóval szövetségre lépett Északi Liga is.

A balközép pártok kevésbé egységesek. Igen rövid idő alatt meg kell találniuk azt az új embert, aki lehetőleg a parlamenti ciklus végéig elvezethetné az országot. A legfőbb kormánypárt, a Baloldali Demokraták (DS) egyáltalán nem ragaszkodik ahhoz, hogy saját soraiból válasszanak közös jelöltet, sőt megfelelne neki a jelenlegi kincstárügyi miniszter, Giuliano Amato személye. Az ő neve körül egyetértés látszik kialakulni a Romano Prodi-féle demokraták és a D´Alema-kormányból korábban kilépett szocialisták között.

Boselli szocialistái ugyanabból az egykori nagy Olasz Szocialista Pártból jöttek, amelyet Bettino Craxi vezetett a nyolcvanas években. Amato miniszterelnökké válása azt is jelentené, hogy a szocialisták hajlandók lennének újra belépni a kormányba, megerősítve ezzel a balközép parlamenti helyzetét.
Amatót a zöldek javasolták, akik ugyanakkor nem zárkóznak el Antonio Faziónak, az olasz központi bank, a Bankitalia kormányzójának az esetleges jelölésétől sem, amit annyira szorgalmaz a koalícióban helyet foglaló Olasz Néppárt.

Armando Cossutta - ugyancsak kormányban lévő - kommunista pártja nem nevekre összpontosítja figyelmét, hanem olyan kormány létrehozását szorgalmazza, amely megakadályozza, hogy a "jobboldal kaparinthassa meg az ország feletti uralmat".

Ciampi konzultációi két napig tartanak, és várhatóan még pénteken meghozza döntését.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 19.)