Botrányoktól hangos a horvát média

Horvátországban a néhai Franjo Tudjman elnök legközelebbi munkatársai közül néhánnyal szemben felmerült a gyanú, hogy törvénytelen ügyletekben vett részt, visszaélt hatalmával, csalt, lopott, sikkasztott. Hamarosan bizottság vizsgálja, hogy ezek a gyanúk igazak-e. A horvát lapok ugyanakkor naponta újabb botrányokat robbantanak ki, ami mögött sokan politikai indíttatást sejtenek.

A Novi List című napilap csütörtökön arról adott hírt, hogy Ivica Racan szociáldemokrata miniszterelnök hamarosan különbizottságot állít fel a korábbi rendszerben elkövetett törvénytelenségek, mindenekelőtt a korrupciós ügyek kivizsgálására. A bizottság felállítását már Franjo Tudjman idején is kezdeményezte a horvát munkaadók szövetsége, ám a Zlatko Matesa miniszterelnök vezette kormány elutasította a javaslatot.

Az utóbbi napokban Mate Granic volt miniszterelnök-helyettesnek és külügyminiszternek, Borislav Skegro volt pénzügyminiszternek, valamint Ivic Pasalicnak, Tujdman elnök volt belpolitikai tanácsadójának a neve került a horvát lapok címoldalára törvénytelenségekkel kapcsolatban.

Mate Granicot azzal gyanúsítják, hogy a horvát diplomáciai képviseletek felújítására és berendezésére szánt alapból - különféle cégek bevonásával - mintegy 3,5 millió márkának megfelelő összeget fordított saját és legközelebbi munkatársai lakás-, illetve üdülővásárlásainak a finanszírozására. A néhány hónapja tartott államfőválasztáson sikertelenül szereplő, majd a Franjo Tudjman alapította Horvát Demokratikus Közösségből (HDZ) kilépő, és Demokratikus Centrum (DC) néven új pártot alapító Granic cáfolta a vádakat. A politikus bocsánatkérést vár a miniszterelnöktől, valamint a külügyminisztertől is, mert a sajtónak megerősítették: a Graniccsal szembeni névtelen feljelentést kivizsgálják.

Borislav Skegro volt pénzügyminisztert azzal gyanúsítják, hogy a Horvát Távközlési Vállalat egy részének privatizálásakor 40 millió márka "részesedést" kért és kapott a Deutsche Telekomtól a Tudjman alapította Horvát Demokratikus Közösség számlájára.

Ivic Pasalic volt elnöki tanácsadó hamisítványnak nevezte azt a jegyzőkönyvet, amelyet a néhai Franjo Tudjman elnök irattárából juttattak el a sajtóhoz, majd az ország új vezetéséhez a legnagyobb példányszámú horvát napilap titkos privatizálásáról.

(Tudjman 1995-től kezdődően minden találkozójáról hangfelvételt készíttetett, azt leíratta és gondosan archiválta. Irodájában több mint 10 ezer ilyen dokumentum maradt.) Az egyik dosszié szerint Tudjman és tanácsadója megegyezett abban, hogy a pártjuk veszi meg a mintegy 300 ezres példányszámú Vecernji List című napilapot, de vásárlóként más személyeket tüntetnek fel.

A belügyminisztérium a csütörtöki horvát napilapokban közleményben jelentette be, hogy hivatali hatalommal való visszaélés, kenőpénzek elfogadása és más bűncselekmények gyanújával felfüggesztették a zágrábi rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának vezetőjét és egyik beosztottját.

Az utóbbi időben se szeri, se száma azoknak a sajtóhíreknek, amelyekben "kisebb halak" - megyei rendőrfőkapitány, bank- és vállalati elnökök - elleni eljárásokról kap tájékoztatást a horvát közvélemény. Nyilvánvaló, hogy az egyelőre nem bizonyított vádak mögött politikai harcok is meghúzódhatnak, de mint a Globus című zágrábi hetilap legfrissebb számában megfogalmazta: Úgy tűnik, Horvátország fokozatosan elsajátítja a jogállamiság elemeit.

(MTI)

Ajánló:

A horvát tájékozatás online linkgyűjteménye.