Elián az érdemi döntésig az Egyesült Államokban marad

Elián González floridai rokonai, akik azt akarják, hogy a hatéves kubai kisfiú velük maradjon, csatát (de legalábbis időt) nyertek a jogi háborúskodásban. Szerdán az illetékes szövetségi fellebbviteli bíróság megerősítette, hogy az ügy érdemi elbírálásáig a gyermek nem távozhat az Egyesült Államokból.

A megoldatlan probléma akkor kezdődött, amikor Elián édesanyja tavaly novemberben a tengerbe fulladt, miközben a Kubából Florida partjai felé tartó, menekülőkkel teli bárka elsüllyedt. A kisfiú megmenekült, és floridai rokonainál helyezték el. A Kubában élő, korábban elvált és újra nősült apa, Juan Miguel González - mindmáig hiába - követeli fiát. Jelenleg Washington mellet tartózkodik (egy kubai diplomata házában), várva, hogy magához vehesse Eliánt. A rokonok menedékjog iránti kérelmet adtak be a fiú nevében, de az amerikai szövetségi kormányzat álláspontja az, hogy bevándorlási akaratnyilatkozatot a kiskorú érdekében csak az élő természetes szülő tehetne.

Az első fokú szövetségi bíróság – lényegében egyet értve a kormányzat nézetével - elutasította, hogy érdemben elbírálja a rokonok által benyújtott menedékjog-kérelmet. A másodfokú atlantai bíróság még nem döntött a rokonok fellebbezéséről, de a múlt héten kimondta, hogy az érdemi döntésig Eliánt nem szabad elvinni az Egyesült Államokból.

Az igazságügyi tárca kérte a bíróságtól a végzés visszavonását, de ezt most szerdán a három tagú bírói testület visszautasította. Nem foglalt ugyanakkor állást a bíróság a tárca másik kérése ügyében, nevezetesen hogy mondja ki: a rokonok jogtalanul tartják maguknál a gyermeket, ezért azonnal át kell adniuk az apának. A minisztérium szerint ha ennek a kérésnek a bíróság eleget tenne, akkor a kormányzat gondoskodna arról, hogy Elián a jogerős ítéletig ne menjen vissza Kubába. Ebben az esetben tehát a gyermek az apa felügyelete alá kerülne, de egyelőre mindketten az Egyesült Államokban maradnának.

Janet Reno igazságügy-miniszter értelmezése szerint a minisztériumot - illetve a felügyelete alá tartozó bevándorlási hatóságot - semmi nem akadályozza jogilag a szerdai bírói végzés alapján sem abban, hogy a gyermeket akár erővel elvegyék a rokonoktól. Eddig azonban a kormányzat nem szánta rá magát erre a lépésre, a felizzott politikai hangulat közepette.

Az ügyben az elmúlt napokban nagy vihart kavart az a videó felvétel, amelyet a rokonok készítettek és tettek közzé. Ebben Elián azt mondja, nem akar visszamenni Kubába. A kormányzati álláspont támogatói azt állítják, hogy a gyermeket nyilvánvalóan manipulálták a felvétel készítésekor. A kormány által szakvéleményezésre felkért gyermekpszichológusok egyike úgy látja, hogy Eliánt súlyos zaklatásnak teszi ki a rokonság, és ez maradandó lelki károsodást okozhat, ezért a fiút sürgősen ki kell emelni jelenlegi környezetéből.

Az atlantai bíróság ugyanakkor az elutazási tilalmat megerősítő végzés indoklásában egyebek közt azzal is érvelt, hogy Elián "bizonyos értelemben" már ki is nyilvánította akaratát, ami egybecseng a rokonok kérelmének tartalmával. A bíróság feltehetően a videó felvételre utalt.

(MTI)