Haider népszavazással döntetné el, feloldja-e az EU a szankciókat

Haider az osztrák közszolgálati televízió szerda késő esti műsorában nyilatkozott. Követelte, hogy az osztrák kormány lépjen az Európai Unió által bevezetett szankciók ügyében. Javasolta például, hogy népszavazáson kérdezzék meg az osztrákokat, mi a véleményük a szankciókról, és az eredménnyel a kancellár forduljon az EU Bizottságához.

Bírálta a kormányt, amiért az mindeddig nem dolgozott ki stratégiát arra, mit tegyen a szankciók ügyében, és követelte, hogy a minisztertanács dolgozzon ki egységes intézkedési tervet az ügyben.
Előzőleg a híradóban Haider újra azt mondta: jobb lenne az EU-nak évente befizetett 12-14 milliárd schillingből "adóreformot és adócsökkentést megvalósítani, akkor legalább a kisembereknek lenne valami hasznuk belőle".

Haider ismét megerősítette, hogy az EUból való kilépés csak azért nem jön számításba Ausztria számára, mert az EU-ból nincs kilépés, legfeljebb a szerződéses viszony felbontása. Haider utalt az olaszországi helyzetre is, mondván: ha Róma ellen is szankciókat hirdetnek, széthullik Európa.

Az EU-ból való távozás javaslata már szerdán nagy vihart kavart Ausztriában, mivel a News című hetilap már aznap ismertette azt az interjút, amelyet Haider a lap csütörtökön megjelenő számának adott. A szerda esti tévé-nyilatkozat már azt követően hangzott el, hogy az ellenzék élesen bírálta a megnyilatkozást és Susanne Riess-Passer alkancellár, az FPÖ kijelölt új elnöke is sietve közölte: ez a lehetőség fel sem merül.

Alfred Gusenbauer, az immár ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kijelölt elnöke szerint a kormány nem is érdekelt a szankciók feloldásában, mivel belpolitikai téren profitál a kialakult helyzetből. Gusenbauer ezt azzal kapcsolatban fejtette ki, hogy az SPÖ javasolta: a parlamenti pártok kerekasztal-konferencián vitassák meg Ausztria stratégiáját, és az elhatározott lépések végrehajtását bízzák Thomas Klestil szövetségi elnökre.

(MTI)

Ajánló: