Hasznos információkkal segítik a britek a Dando-ügy nyomozását

A brit rendőrségre több mint 300 telefonhívás érkezett azután, hogy a BBC bűnügyi magazinjában arra kérték a nézőket: jelentkezzenek, ha tudnak valamit a televíziós társaság riporternőjének, Jill Dandónak a gyilkosáról. Az információk közül jó néhány figyelemreméltónak bizonyult a rendőrök szerint.

A bűnügyi műsor levetítése után telefonáló nézők legalább 12 újabb gyanúsítottról számoltak be a rendőröknek. Az adás az egy évvel ezelőtt meggyilkolt újságírónő halálának körülményeiről, és a nyomozás eddigi eredményeiről számolt be. A 37 éves Jill Dandót 1999. április 26-án háza előtt lőtte le gyilkosa, aki az eset után elmenekült.

A közel 300 telefonáló közül 36 figyelemre méltó hírekkel szolgált a rendőröknek. Hamish Campbell főnyomozó szerint ezek az információk nagyon pontosak voltak. A telefonálók közül sokan néven nevezték az állítólagos gyilkost, egy nevet, pedig két személy is megemlített. A rendőr szerint Jill Dando gyilkosa valószínűleg nézte a műsort, melynek az lett volna a célja, hogy feladásra késztesse a riporternő halálát okozó személyt.

A rendőr felfedte, hogy egy asszonyt - akit ugyancsak Dandónak hívnak - egy hónappal a gyilkosság előtt felhívta egy férfi, aki Jill Dandóról érdeklődött. A 10 perces beszélgetés közben a telefonáló kedvesen, tisztelettudóan viselkedett.

A nyomozó a vizsgálat további részleteiről szólva elmondta: egy új szemtanú a gyilkosság előtt egy gyanús alkot látott többször az újságírónő háza közelében. A szemtanúk eddig egybehangzóan azt állították, hogy egy magas, izgatott férfi állt a ház körül. A férfi állítólag méreténél több számmal nagyobb öltönyt viselt és mobiltelefonált.

A rendőrség ugyanakkor kedden arról számolt be, bizonyítékuk van arra, hogy a műsorvezetőt egyik megszállott rajongója ölte meg, aki több hétig követte későbbi áldozatát. Emellett továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy bérgyilkos végzett Dandóval.

Ajánló:

Egy rákos betegeket segítő alapítvány, amelyet Jill Dando támogatott (angolul)

Korábban:

(2000.04.18.)