Letartóztatták Vladimír Meciar szlovák exkormányfőt

A szlovák rendőrség kommandós alakulata csütörtök reggel letartóztatta a hatalommal való visszaéléssel vádolt Vladimir Meciar egykori miniszterelnököt. A politikust szállító rendőrségi konvoj nem sokkal tíz óra után Pozsonyba érkezett. Alig több mint két órával előállítása után Meciar szabadon távozott a rendőrségről, ahol nem volt hajlandó vallomást tenni.

Meciar
A rendőrség egységei csütörtök reggel körbevették Meciar trencsénteplici villáját. Mivel a politikus többszöri felszólítás ellenére sem jött ki a házból, ezért a kommandósok berobbantották házának ajtaját.

Egy szemtanú szerint a bejárati ajtó teljesen szétroncsolódott. Az akcióban a kommandós osztag mintegy harminc álarcos embere vett részt. Az eseményt civil bámészkodók kétszáz fős csoportja - helyi lakosok, és a híres fürdőváros Trencsénteplic fürdővendégei - nézték végig, akik közül többen felháborodással kommentálták a történteket.

Meciart sérülések nélkül kísérték a rendőrségi autóhoz. Mielőtt az egykori miniszterelnök beült volna a rendőrségi autóba, megjegyezte támogatóinak: ''Ne féljenek, én sem félek.''

A háromszoros exminiszterelnököt a rendőrség hetek óta tanúként akarta kihallgatni. Elsősorban nagy ellenlábasa, a volt államfő, Michal Kovác fiának erőszakos elhurcolása ügyében, de azért is, mert utolsó kormányzása idején Meciar a kabinetje tagjainak jogtalan jutalmakat fizetett ki.

Vladimír Meciar heteken át kitért a rendőrségi idézés átvétele elől: trencsénteplici villájából ki sem tette a lábát.

Letartóztatásával beigazolódott a hír, hogy a jutalmak kifizetése miatt már kedden vádat emeltek ellene, s így a rendőrség szélesebb jogkörökkel rendelkezvén már behatolhatott az immár vádlottnak minősülő Meciar villájába.

Nyilvánvaló, hogy Meciar számított letartóztatására. Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka több televíziós forgatócsoportnak adott ugyanis szállást a villájában, hogy azok rögzíthessék az eseményt.

Mintegy tucatnyi járműből álló, mentőautóval és Meciar BMW-jével is kísért konvoj nem sokkal tíz óra után, szirénázva érkezett meg a fővárosi rendőrkapitányság épülete elé. Néhány perccel később az épületben megkezdődött Vlagyimír Meciar kihallgatása. Alig több mint két órával előállítása után Meciar szabadon távozott a rendőrségről, ahol nem volt hajlandó vallomást tenni.
A háromszoros szlovák exminiszterelnök a rendőrkapitányság egyik oldalbejáratán, saját védőemberei kíséretében távozott, miközben egy híveiből álló húsz főnyi csoport a helyszínen transzparenseken azt hirdette, hogy "Rendőrállamnak nem adjuk Meciart."

A kommandós letartóztatás emberi szempontok szerint megengedhetetlen akció volt - mondta Jozef Rea, a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) volt parlamenti képviselője, aki rendőrállamnak nevezte a jelenlegi Szlovákiát.

Roman Kovác, a Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK) parlamenti frakcióvezetője szerint Meciar jobban tette volna, ha átveszi a rendőrségi idézést és ennek megfelelően önként aláveti magát a tanúkihallgatásnak. Az egykor Meciar mozgalmához tartozó Roman Kovác, az első Meciar-kormány alelnöke szokványosnak és szabályosnak nevezte a letartóztatást.

Ezzel szemben Peter Weiss, a kormánykoalícióhoz tartozó baloldali párt, az SDL alelnöke nem kívánta kommentálta az eseményt.

A HZDS alelnöke, Olga Keltosová szerint a jogtalanul kifizett jutalmak ügyében történt vádemelés csupán ürügy volt Meciar letartóztatására, azért, hogy a kihallgatás után újabb vádakat emeljenek ellene.
A HZDS korábbi jelzéseivel ellentétben nem kezdeményez polgári zavargásokat, ellenben a nyilvános tiltakozás összes lehetőségével élni fog: aláírásgyűjtést, köztéri tiltakozó tüntetéseket, felvonulásokat szervez.

Meciar miniszterelnöksége alatt számos botrányt okozott Szlovákiában, amit világ rosszallással fogadott. Az Európai Unió és az Egyesült Államok szerint a politikus semmibe vette a törvényeket és hátráltatta a demokratikus reformok bevezetését.

(MTI)

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban:

(2000.04.11.)