Tisztított szennyvíz folyik majd a csapból

Elképzelhető, hogy a kaliforniaiak vízcsapjaiból hamarosan újra felhasznált szennyvíz folyik majd. Az ottlakók gusztustalannak tartják a tervet, a környezetvédők szerint pedig nincs okuk a finnyáskodásra.

A San Fernando völgyben, Kaliforniában a vízhiány enyhítését szennyvíz újra hasznosításával szeretnék megoldani. A hároméves program jövő héten kezdődik. A szennyvizet egy szigorúan ellenőrzött tisztítórendszeren vezetik keresztül. Ezután összekeverik normál talajvízzel, tehát a csapokba érkező víznek csak a 20 százaléka, vagy kevesebb, mint 20 százaléka lesz megtisztított szennyvíz. A kaliforniaiaknak lesz idejük hozzászokni ahhoz a gondolathoz, hogy a szennyvizet "viszontlátják", mivel a visszanyert ivóvíz csak öt év múlva juthat el a csapokba.

A sok millió dolláros programra azért van szükség, mert Kalifornia állam állandó vízhiánnyal küszködik. A Los Angeles-i szakértők szerint a kutatások azt bizonyították, hogy az újra felhasznált víz fogyasztásának semmilyen káros hatása sincs. A környezetvédők szerint eddig sem tudtuk, hogy a csapvíz hogyan, milyen folyamatok után jut el a lakásba. "A csapból folyó víz, amit mindennap fogyasztunk, már évmilliók óta kering, senki nem tudja min ment keresztül" - mondta a környezetvédő.

Ha az újra felhasználási terv sikerrel jár, 70 ezer családot juttat majd csapvízhez. A szennyvíz újra használata segítségével Dél-Kalifornia kevésbé függ majd az import víztől.

Mike Waddington, Nagy-Britannia vízügyi szakértője a BBC-nek elmondta: nagyon drága ez a procedúra, mivel a vizet hosszú ideig kell tisztítani, ezért ezen a megoldáson csak a gazdag országoknak érdemes gondolkodni.

Ajánló:

(angolul)