650 millió forintnyi kárt okozott három belga kisfiú csínytevése

650 millió forintnyi kárt okozott az a három kisfiú, akik játékból kisiklattak egy személyszállító vonatot Belgiumban kedden. A kisiklatott vonat összeütközött egy éppen szembe jövő szerelvénnyel. A balesetben egy ember meghalt. A biztósítók egyelőre nem fizetnek a gyerekek által okozott kárért.

Szerdán kiderült, hogy egy 8, egy 9 és egy 13 éves belga fiú játékból kisiklatott egy személyszállató vonatot Charleroi város közelében. A balesetben egy ember meghalt. A belga államvasút szerint 100 millió belga frank ( 650 millió forint ) kár keletkezett a vonatvezető halálát okozó, kéttucat utas kórházi ápolásával és kártérítésével járó szerencsétlenség során. Egyelőre kérdéses, hogy kinek kell majd kifizetnie a vasúttársaság által követelt összeget. A biztosítók ugyanis csak akkor fizetnek a szülők felelősségbiztosítása alapján, ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy a gyerekek felelőtlensége mellett nem állapítható meg a szülők felelőssége.

Nicolas Zdanowicz, a leuveni egyetem serdülőpszichológiai szakértője az eset kapcsán kijelentette: a fiatalkori bűnözés egyre korábban kezdődik. Ennek az okát a szakértő abban látja, hogy a gyerekek "a törvény és áthágása korlátait tesztelik. Emellett értelemet keresnek az életüknek. Sok serdülő nem talál más értelmet életének, csak szélsőséges helyzetekben, halálveszélyben érzi jól magát. Néhány éve még az dívott a serdülőknél, hogy a vasúti sínre tették a fejüket, és az nyert, aki a legtovább ott tartotta. A játék úgy is fordulhat, hogy mások életét teszik ki veszélynek - állítja Zdanowicz.

Egy másik pszichológus a csoporthatás jelentőségét emelte ki: a gyerekek egyike sem követte volna el ezt a súlyos felelőtlenséget egyedül. Egymással vetélkedve azonban mégis eljutottak a közös bűncselekményig, amelynek súlyosságát nem fogták fel.

A La Derniere Heure belga napilap szerint az emberek félnek az egyre gátlástalanabb és oktalanabb erőszaktól, amit egyre fiatalabb gyerekek követnek el, és bőszíti őket a tettesek szinte teljes büntetlensége. A lap úgy véli, hogy a kiskorúakra vonatkozó törvények valami olyan angyali jóindulattal kezelik az érintetteket, amit mára már túlhaladott az élet. Ugyanakkor felmerül a szülők
felelőtlensége is: sokan beérik azzal, hogy az erőszakban tobzódó televíziós sorozatokra és tévéjátékokra bízzák gyerekeik nevelését.

(MTI)