Szívroham következtében San Franciscóban elhunyt a világ egyik, jelbeszédre képes gorillája. A Michael névre hallgató főemlős 27 éves volt. A süketnémák által használt jelbeszéddel így már csak egy gorilla képes kommunikálni az emberrel.

A világon összesen két olyan gorilla van, amely a süketnémák által használt jelbeszéd segítségével képes kommunikálni emberekkel. A másik, egy Koko névre hallgató főemlős, aki 1971-ben született a San Francisco-i állatkertben.

Gondozói elmondása szerint Michael mintegy 500 jelet sajátított el, sőt bizonyos angol szavakat meg is értett. Külön kitűnt a művészetek - festészet, zene - iránt érzett vonzalma, az általa festett képeket Egyesült Államok szerte ki is állították.

A Kamerunból származó Michael 1976-ban került a San Francisco déli részén fekvő állatkertbe. A Woodside Alapítvány a Gorillákért néven ismert intézménybe azzal a céllal hozták, hogy társaságot biztosítson Kokónak, aki már egyéves korában elkezdte tanulni a jelbeszédet. Bár a barátkozás nem sikerült - Koko inkább egy másik gorilla, Ndume társaságát részesítette előnyben -, Michael hamar tanújelét adta érdeklődésének a süketnémák jelbeszéde iránt.

Bár sokan kétségbe vonják, hogy a gorillák képesek jelbeszéddel kommunikálni az emberekkel, úgy Michael, mint Koko kipusztulással fenyegetett fajuk nagy "szószólójává" váltak. Sokak figyelmét ráirányították az orvvadászok által tizedelt közép-afrikai állatfajta sorsára az olyan filmek, mint a Kongó, vagy a nemrég leforgatott Return to me című alkotás, amelyek Koko és Michael előrehaladását mutatják be az emberi jelbeszéd alkalmazásában.

Bár a fajtájára jellemző szívproblémák miatt az orvosok azt gyanítják, hogy szívroham végzett Michaellal, mégis felboncolják, hogy megállapítsák a halál okát. A gorillák átlagos élettartama 50 évre tehető.

(MTI)

Ajánló:

(angol nyelvű)