Jörg Haider megismételte követelését, hogy a kormány lépjen fel a szankciók ellen, újra utalt arra, hogy ha Olaszország ellen is szankciókat kell bevezetni, széthullhat Európa, és élesen bírálta az osztrák kormányt, amiért csupán kivár. Ezúttal Schüssel kancellár is késztetést érzett, hogy állást foglaljon Haider megnyilvánulásait illetően.

Haider szerint ha Ausztria tovább tűri a szankciókat, azokat holnap bármely kis EU-tagállam ellen meghirdethetik. Így Ausztriának fontos demokráciapolitikai szerep jutott. Megemlítette, hogy egyes államoknak - elsősorban Franciaországnak - "a támogatásokkal kapcsolatos csalások miatt visszafizetéseket kell eszközölniük" az EU-nak. Ausztria az egyetlen tagállam, amely betartja a szerződéseket, és nem vesz részt "csalásokban" - mondta.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondott elnöke a televízió déli híradójában nyilatkozott. Mellette ült és lelkesen helyeselt Michael Schmid (FPÖ), az infrastruktúra minisztere, aki azzal hívta fel magára a figyelmet nemrég, hogy elmondta: tartja magát egy már nem létező, az EU bővítését ellenző szervezet nézeteihez.

Ezúttal már Wolfgang Schüssel kancellár is megszólalt, noha mindeddig egyetlen egyszer sem határolta el magát határozottan Haider megnyilvánulásaitól. Schüssel kijelentette: az emocionális hevület nem vezet semmire, még akkor sem, "ha érthető frusztrációból ered". Ausztria kínos pontossággal teljesíteni fogja kötelességeit, és minden jogi eszközt igénybe vesz jogainak érvényesítése érdekében, de ebben nem engedi magát befolyásolni "sem belső ajánlásoktól, sem külső bekiáltásoktól".

"Ausztria az Európai Unió részeként túl fontos számunkra ahhoz, hogy hagynánk magunkat érzelmektől befolyásolni. Egy tartós partneri kapcsolatnak - és Ausztria beágyazottsága az EU-ban ilyen - válságokat is ki kell bírnia, s az ilyenek által fejlődni kell tudnia" - szól Schüssel állásfoglalása.

Közben Herbert Scheibner védelmi miniszter (FPÖ) azzal az ötlettel állt elő, hogy lezárja Ausztria légterét a belga katonai repülőgépek elől. Scheibner a Format című hetilap következő számában elképzelését azzal indokolta, hogy Belgium közölte: felfüggeszti az Ausztriával kötött katonai együttműködési szerződést, s noha hivatalosan ezt nem tette meg, bojkottálja az osztrák hadsereget. Egy esetleges repülési tilalom a KFOR zászlaja alatt repülő belga gépeket is érintené.

Az újságírók - a koalíció feszegetését célzó stratégiát sejtve az FPÖ politikusainak utóbbi időben elhangzott kijelentései mögött - megkérdezték Haidert, vajon koalíciós erőpróbán fáradozik-e, Haider azt válaszolta: nem erről van szó, hanem arról, hogy ha Ausztriának nem sikerül elérnie a szankciók feloldását, és jobboldali kormány kerül hatalomra Olaszországban, akkor széthullhat Európa.

Megfigyelők mégis felvetik: Haider attól tarthat, hogy az FPÖ elnöki tisztségéről való lemondása - és május 1-én esedékes távozása - nyomán az önállósuló FPÖ beleilleszkedhet a kormányzati szerepbe, "normális" párttá válhat, s ez esetben semmivé válhat Haider esélye egy későbbi visszatérésre.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. április 20.)