Rimini önkormányzata mintegy félmilliárd lírát készül költeni arra, hogy az északolasz városban lakó romák elhagyják ottani táborhelyüket. Az eddig táborban, lakókocsiban lakó cigány családokat arra ösztönzik, hogy telket vásároljanak. Erre azonban csak Rimini határain kívül van a családoknak lehetőségük.

A csütörtöki olasz napilapok arról tájékoztatnak, hogy a Riminiben lévő egyik romatáborhely huszonegy családjának mindegyike 20-25 millió lírát fog kapni, azzal a feltétellel, hogy a család valahol másutt telket vásárol, és ott állítja fel saját lakókocsiját.

Stefano Vitali, a helyi önkormányzat szociális ügyekkel megbízott felelőse szerint a város vezetése nem akar mindenáron megszabadulni a cigányoktól. Csakhogy a táborban uralkodó rossz életkörülmények már tarthatatlanok, mint ahogy az utóbbi időben egyre nehezebben képesek együtt élni a táborlakók és a környékbeli riminiek. A helyi közigazgatási szerv ezért nem lát más kiutat, mint azt, hogy ősz végére bezárja a tábort, és a roma családokat (összesen mintegy 130 embert) anyagi támogatással ösztönözi saját telek vásárlására. Más kérdés, hogy az említett telkeket csak egy másik tartományban lehetett találni - fűzi hozzá a tisztségviselő. Riminiben van egy másik tábor is, amelyet a jövő esztendőben terveznek hasonló módon bezárni.

A visszaélések kivédésére csak azoknak a családoknak jár az említett összeg, akik már tíz év óta a táborban laknak. A romák táborainak helyzete kétségtelenül rémregényekbe illő Olaszországban. Mintegy hatvan ilyen létesítmény van az ország területén, azokban 130 ezer ember lakik. A környező lakosság ellenszenve és a cigányok rossz szociális helyzete olykor robbanáshoz vezet.

Tavaly nyáron Nápolyban például az egyik éjszaka ismeretlenek benzines palackokkal támadták meg a romák lakóhelyét, s ez a merénylet a táborlakók bosszúját is kiváltotta. Az embertelen életkörülmények egy római táborban oda vezettek, hogy novemberben egy lakókocsiban megfagyott egy három hónapos csecsemő. Egy másik fővárosi táborhelyen egy ugyanilyen korú gyermek véletlenül keletkezett tűzben vesztette életét. Ennél is szörnyűségesebb eset történt április elején Bolognában: egy táborban két roma gyermek égett el élve.

Több olasz szakértő is határozottan ellenzi a rimini önkormányzat által alkalmazni próbált receptet. Sabino Acquaviva, a Padovai Egyetem szociológiaprofesszora szerint ugyanis az elkötöztetéssel és szétszórással az állam csak a roma közösség felbomlását segíti elő, hozzájárulva egy értékes kultúra elhalásához. Ugyanazt a pénzt inkább a közösségi lakóhelyek korszerűsítésére kellene fordítani - véli a professzor. Renzo Imbeni európai parlamenti képviselő a tervezett "megoldást" az intolerancia és a faji megkülönböztetés aggasztó üzenetének tekinti.

(MTI)