Újabb incidensek robbantak ki szombaton az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában, ahol a helyi szerbek olyan kamionokat tartóztattak fel, amelyek albánokat szállítottak a KFOR-erők felügyelete mellett, és összecsaptak francia békefenntartó katonákkal. Egyelőre nem tudni, hogy bárki is megsebesült volna.

Négy teherautó az északi, a többségében szerbek lakta városba szállított otthonukba a déli negyedekből albánokat, akiket a katonai biztosítás mellett bevásárlásra és rokonlátogatásra vittek. - mondta a francia erők egyik hadnagya. A szerbek körbefogták a visszatérő járműoszlopot, és elzárták az útját.

A franciák könnyfakasztó gránátokat vetettek be, és gumibotjaikat is használták, majd erősítést kértek. Később lövések is eldördültek.

A késő esti beszámolók szerint a szerbek és a békefenntartók között még mindig tart a feszült helyzet, a francia csapatkontingens parancsnoka egyezkedni kezdett a helyi szerbek vezetőivel.

Kosovska Mitrovica északi részén él az átmeneti ENSZ-igazgatás alatt álló szerbiai tartomány utolsó nagyobb szerb közössége, amely megfigyelők szerint Belgrád támogatását élvezi.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 20.)