Romlik a Malajziában túszul ejtett 21 turista egészségi állapota

A muzulmán lázadók által Malajziában túszul ejtett 21 turista egészségi állapota a nyomorúságos fogvatartási körülmények miatt napról napra romlik. Két napja ugyanis már inni és enni sem kaptak semmit és több mint egy hete nem is fürödtek. A túszok attól félnek, hogy elkapják a maláriát.

A túszok nyomorúságos helyzetéről egybehangzóan számolt be az Abu Szajjaf nevet viselő Fülöp-szigeteki lázadócsoport szóvivője, valamint egy szabadúszó újságírónő, aki szombaton személyesen látogathatta meg a foglyokat.

A turistacsoportot - tíz malajziai, három német, két francia, két dél-afrikai, két finn, egy libanoni és egy Fülöp-szigeteki állampolgárt - április 23-án rabolták el a malajziai Sipadan szigetén, majd a Fülöp-szigetekhez tartozó Jolo-szigetre hurcolták őket. Mintegy ötszáz gerilla őrzi a túszokat, akik közül többen még azt a hálóköntöst viselik, amelyben elrablásuk idején voltak. Azóta nem fürödhettek, csak egy kevés főtt rizst kaptak enni, inni pedig csak esővizet tudtak. Az elmúlt napokban azonban még ezt a kevés élelmet is megvonták tőlük és inni sem kaptak.

"Már két napja nincs innivalónk, tegnap óta enni sem kaptunk, és valamennyien gyomorbántalmakkal küszködünk" - mondta egy francia túsz Arlyn de la Cruz Fülöp-szigeteki szabadúszó újságírónőnek, aki a Manilától 960 kilométerre délre fekvő Jolón szombaton találkozhatott a foglyokkal. A túszok elmondták, hogy fogvatartóik rendesen bánnak velük, de a körülmények egyre rosszabbak. Az éhező és kiszáradt emberek attól tartanak, hogy elkapják a maláriát.

A Reuters jelentése szerint egy Fülöp-szigeteki doktornő engedélyt kapott arra, hogy hétfőn felkeresse és megvizsgálja a túszokat. Franciaország, Németország és Finnország manilai konzuljai hétfőn Zamboanga városba érkeztek, és tíz - élelmiszert, gyógyszert és ruhát tartalmazó - csomagot hoztak magukkal. A diplomaták, akik átadták a küldeményt a lázadókkal kapcsolatban álló Fülöp-szigeteki kormánymegbízottnak, nem keresnek semmilyen kapcsolatot sem a lázadókkal. A malajziai kormány szintén segélyszállítmányt küldött a térségbe.

Egy szingapúri televíziós csatorna hétfőn videófelvételeket sugárzott a kimerült turistákról, és ebből úgy tűnt, hogy mindannyian életben vannak. A túszejtők korábban ugyanis azzal fenyegetőztek, hogy néhány foglyukat lefejezik, ha nem kezdődnek tárgyalások azoknak az országoknak a képviselőivel, ahonnan a turisták származnak. A manilai kormány kategorikusan elutasította a túszejtőknek ezt a követelését, és az érintett országoknak megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjenek a muzulmán lázadókkal.

(MTI)

Ajánló:

Adatok az országról.

Korábban:

(2000.04.24.)