Velence továbbra is baloldali vezetés alatt marad

Az olaszországi helyi választások második fordulójában a baloldali-centrista erők megőrizték Velence városának vezetését. Az április közepén tartott első forduló a jobboldal előretörését, és kormányválságot hozott.

Mintegy 4 millió olasz választónak kellett ismételten az urnákhoz járulnia vasárnap, hogy megválassza annak az öt olasz tartománynak és 53 településnek az önkormányzatát, ahol eredménytelenül végződött az április 16-i választási forduló.

A velencei polgármesterségért folytatott versenyben Paolo Costa, a balközép erők jelöltje a szavazatok 56 százalékát kapta, míg vetélytársára, a jobboldali Renato Brunettára csak a választók 44 százaléka voksolt.

Az olasz helyhatósági választások április közepén megtartott első fordulója a jobboldal előretörését hozta. Massimo D'Alema korábbi balközép kormány miniszterelnöke a tartományi választásokon elszenvedett súlyos vereség után lemondott, magára vállalva a kudarc teljes felelősségét. Utódja, Giuliano Amato, aki korábban a kincstárügyi és költségvetési minisztérium vezetője volt.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.29.)