Folytatódik a Sierra Leone-i lázadók túszejtő akciója. Szombaton ugyanis újabb ENSZ-katonák tűntek el az országban. Korábban már 318 ENSZ-katonát foglyul ejtettek az afrikai ország jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó lázadók. Az ENSZ válságstábot hozott létre a helyzet megoldása érdekében.

A nyugat-afrikai országba küldött ENSZ-misszió elvesztette a kapcsolatot egy 200 fős zambiai egységgel, amelyet a zűrzavaros helyzetű Makene tartományba vezényeltek. Ugyanebben a körzetben ejtettek foglyul csütörtökön másik 200 zambiait, akiket Koidu felé vittek, arra a gyémántbányavidékre, amely a lázadó Forradalmi Egységfront (RUF) legfőbb bázisának számít.

Eközben válságstábot hoztak létre szombaton New York-ban, az ENSZ központjában a Sierra Leone-i lázadók túszszedő akciói miatt. A válságstáb, amelynek tagjai a békefenntartó és politikai missziók magas rangú illetékesei, naponta kétszer ülnek össze a helyzet folyamatos figyelemmel kísérésére. David Wimhurst, a válságstáb szóvivője szerint a Forradalmi Egységfront nevű szervezet (RUF) péntek reggel óta senkit sem engedett szabadon: akkor egy ENSZ-helikopter négy orosz pilótája és két utasa nyerte vissza a szabadságát.

Az utóbbi néhány napban több mint háromszáz ENSZ-katonát és alkalmazottat raboltak el a nyugat-afrikai országban, egyidőben azzal, hogy nyolc év után kivonták onnan a Nigéria vezette nyugat-afrikai intervenciós egységeket.

Négy kenyai katona még kedden eltűnt, azóta semmi hír róluk. Sierra Leone fővárosában, Freetownban és a több más városban is zűrzavaros a helyzet.

Szemtanúk szerint a RUF alakulatai - ENSZ-egyenruhákban és a kéksisakosoktól zsákmányolt harckocsikkal - elfoglalták a fővárostól 100 kilométerre fekvő Lunsar városát. A hírt a Sierra Leone-i ENSZ-misszió tagadta.

Fred Eckhard, az ENSZ szóvivője korábban elmondta, hogy rövid időre elfogták a nigériai békefenntartó alakulat több mint 100 tagját, végül szabadon engedték őket, de fegyvereiket nem adták nekik vissza.

Ezzel egyidőben Foday Sankoh, a lázadók vezetője azt állította, hogy a fővárostól, Freetown-tól 140 kilométerre fekvő Makeni városában pánik tört ki az ENSZ-misszió tagjai között, a kéksisakosok és a katonai megfigyelők elhagyták táborukat, és egy olyan laktanyába menekültek, amelyet a RUF harcosai tartanak ellenőrzésük alatt, miközben a lázadók további, feltehetőleg eltévedt ENSZ-katonák után kutatnak.

(MTI)

Ajánló:

angolul