Vasárnapra virradóra ismét tárgyalóasztalhoz ült az izraeli és a palesztin küldöttség. Az újabb tárgyalásokon a palesztinok ismét elutasították az Izrael által előterjesztett térképet a majdani palesztin állam határairól.

A szombaton késő este kezdődött tárgyalások színhelyét nem közölték a felek. Az eszmecserén Oded Eran izraeli, Szaeb Erekat és Jasszer Abed Rabbo mellett jelen volt Dennis Ross amerikai közvetítő is.

Egy névtelenséget kérő palesztin forrás közölte, hogy az Izrael által ajánlott határvonalak elfogadhatatlanok.

Vasárnap nem lesz újabb tárgyalási forduló, az amerikai megbízott azonban külön-külön találkozik az izraeli és a palesztin küldöttekkel.

Palesztin források közölték, hogy Jasszer Arafat, a palesztin hatóság vezetője és Ehud Barak izraeli miniszterelnök (vasárnaptól számítva) 48 órán belül találkozik egymással. A Dennis Ross által szervezett találkozó hírét nem cáfolta az izraeli miniszterelnök szóvivője sem.

Ekközben Avraham Dichter személyében kinevezték az izraeli kormány belbiztonsági szolgálata, a Sin Bét új vezetőjét. A 47 esztendős Dichter a jövő hét elején veszi át hivatalát elődjétől, Ami Ayalontól.

A Sin Bét új vezetője, aki valaha tagja volt a vezérkar alá rendelt különleges osztagoknak is, ismerős terepen folytatja munkáját. Karrierjét 26 esztendővel ezelőtt a belbiztonsági szolgálatnál kezdte, mint a kiemelt személyiségek védelmét szolgáló testőrök egyike. Néhány hónapja pedig már a szolgálat helyettes vezetőjeként dolgozik.

A Sin Bét feladatai közé tartozik egyebek között a terrorizmus elleni küzdelem. A szervezetet gyakran érte és éri a vád, hogy e címszó alatt kínozza a palesztin foglyokat.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. május 4.)