Az északír fegyveres csoportok leszerelésének ellenőrzésére felkért két külföldi független megfigyelő: Cyril Ramaphosa, a dél-afrikai ANC volt főtitkára és Martti Ahtisaari volt finn államfő elfogadta a brit és az ír kormány felkérését, és jövő hétfőn mindketten Belfastba utaznak.

Peter Mandelson, az északír ügyek brit minisztere hétfőn Londonban bejelentette, hogy a két tekintélyes politikus már válaszolt a brit és az ír kormány azon felkérésére, hogy a jövőben rendszeresen ellenőrizzék a legnagyobb északír terrorcsoport, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) minapi kötelezettség-vállalását arra, hogy mindörökre használaton kívül helyezi fegyverkészleteit.

A londoni parlament alsóházát tájékoztatva az IRA által szombaton közzétett közleményről, és a brit kormány azon szándékáról, hogy május 22-én helyreállítja az önálló északír nemzetgyűlés és kormány hatalmi jogköreit, a miniszter "nagyon jelentős fejleménynek" nevezte a legnagyobb északír terrorcsoport bejelentését, "olyannak, amelyre támaszkodni lehet" a tartomány tartós békéjének megteremtésében.

Mandelson annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az IRA "példa nélküli készséget tanúsít azzal, hogy engedélyezi a raktárakban nyugvó fegyvereinek folyamatos ellenőrzését, egyben felszólította az északír parlament legnagyobb politkai erejét, az Ulsteri Unionista Pártot, hogy felelősségteljes választ adjon az IRA javaslatára, és a britbarát fegyveres csoportokat is arra ösztönözte, hogy tegyenek hasonló kötelezettség-vállalást. Hangsúlyozta, az IRA nyilatkozata pozitív hatással lesz a tartomány biztonsági helyzetére, és bejelentette, hogy a brit kormány is jelentős intézkedésekre készül Észak-Írország biztonságát illetően 2001 júniusáig, a nagypénteki egyezmény maradéktalan megvalósítására London és Dublin által kitűzött új határidőig.

Mandelson nem részletezte, milyen bizalomerősítő intézkedéseket javasolt az IRA a brit kormánynak, sem azt, milyen "válaszlépésekben" gondolkodik London. A hétfői londoni lapok azonban tudni vélik, hogy a belfasti nemzetgyűlés és a protestáns és katolikus erők hatalommegosztásán alapuló kormány jogköreinek május 22-i helyreállítása után egy nappal a két független nemzetközi megfigyelő, Ramaphosa és Ahtisaari már meg is kezdheti az IRA fegyverraktárainak ellenőrzését, a brit kormány pedig hozzálát Észak-Írország demilitarizálási programjának kidolgozásához.

Brit lapértesülések szerint az Ulsteri Unionista Párt május 20-i tanácskozásán vitatja meg az IRA új javaslatait, és ad választ arra, hajlandó-e azok alapján a jövőben együtt kormányozni az IRA politikai szárnyával, a katolikus Sinn Fein párttal.

(MTI)

Ajánló:

a BBC cikke

Korábban:

(2000. május 2.)