Az Egyesült Államok új, az amerikai jelentések szerint teljesen lehallgatásbiztos épületet nyitott meg nagykövetsége számára pénteken Moszkvában.

Az új követséget eredetileg 15 évvel ezelőtt kezdődött el építeni, de a befejezés és átadás egyre húzódott, mivel az alapos szovjet kivitelezők "poloskák" tömkelegét telepítették a falakba. Washington annak idején nem költöztette a nagykövetséget az építménybe, mert azt oly mértékben bedrótozták, hogy nem volt használható diplomáciai célokra.

Az épület ezután több mint egy évtizedig üresen állt. 1996-ban végül is az épület átalakítása mellett döntöttek: a felső két szintet lebontották és négy újat emeltek. A hat alsóbb emeletet pedig teljesen "kibelezték": csak üres termek maradtak tartóoszlopokkal. Az épület átalakítását kizárólag amerikai állampolgárokkal végeztették.

James Collins nagykövet a diplomáciai képviselet új épületének átadásakor Vlagyimir Putyin orosz elnökké választására utalva megjegyezte: az új évszázad kezdetén azzal, hogy Oroszországban egy fiatal, előretekintő új politikusnemzedék jutott hatalomra, új lehetőségek nyílnak az orosz-amerikai viszony fejlesztésére és erősítésére.

(MTI)

Ajánló: