A Természetvédelmi Világalap (WWF) és az Európai Bizottság (EB) jelentős változtatásokat követelt egy, az őserdők pusztulásáról szóló riportfilmben, mert attól féltek, hogy a film felbosszantja azokat, akiket az őserdők pusztítóiként neveztek meg. A film a WWF és az EB kérésére készült, de mindkét szervezet visszautasította az első, 1997-es változat közlését. A vágott változatban, amelyet júliusban adnak le, nem szerepelnek nevek.

Természetvédelmi Világalap (WWF) és az Európai Bizottság (EB) azért nem engedte az eredeti változatot sugározni, mert attól tartottak, hogy a multinacionális vállalatok, amelyeket a film készítői név szerint említettek mint az őserdők pusztítóit, esetleg ellentámadásba lendülnek a két szervezet ellen - írta a BBC. A filmben név szerint említettek egyes országokat is, amelyeket vesztegetéssel és korrupcióval vádoltak. A WWF úgy látta: ha ezt a változatot sugározták volna, az adott országok is felléptek volna a szervezet ellen.

A végső, megvágott változatot várhatóan júliusban mutatják be. Ebben nem említenek senkit név szerint.
A WWF szóvivője azt nyilatkozta a BBC-nek: "Leginkább azért aggódtunk, hogy a név szerint említett cégek pert indítanak ellenünk, és esetleg más környezetvédelmi szervezetek ellen is. Ezért a végső változatból kivágattuk az összes benne szereplő nevet."

A filmet Nigel Sizer, egy washingtoni környezetvédelmi intézet munkatársa és Dominiek Plouvier, a WWF belgiumi intézetének munkatársa írta. A tervezett adásba kerülés előtt szakértők átnézték az anyagot.

A film több államot, vállalatot és szervezetet erősen kritizált, többek között a Nemzetközi Pénzügyi Alapot (IMF), a Világbankot, az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát. A szerzők annyira kétségbeejtőnek találták az őserdőkbeli fakitermelés ütemét, hogy azt javasolták: 11 ország ideiglenesen függesszen fel mindenfajta további fakitermelést. A legrosszabb helyzetben szerintük a következő országok vannak: Kamerun, Gabon, Kongó-Brazzaville, Közép-Afrikai Köztársaság, Guinea, Kongói Demokratikus Köztársaság, Belize, Surinam, Guyana, Pápua Új-Guinea és a Solomon-szigetek.

A két szakember szerint mindaddig be kellene szüntetni a fakitermelést az említett országokban, amíg ki nem vizsgálják a vesztegetéssel kapcsolatos vádakat és mindenhol érvényre nem juttatják a környezetvédelmi előírásokat. Szerintük ugyanis gyors cselekvés híján 5-10 éven belül eltűnnek ezeken a területeken az érintetlen őserdők.

A film készítői azt állítják, hogy a veszélyeztetett országokban egy szűk csoport , egy kormányon belüli klán irányít, és a saját zsebükbe kerül az általuk engedélyezett fakitermelésből származó pénz - írta a BBC. A fakitermelőkkel együtt vadászok, bányászok és farmerek is megjelentek a területen, tovább rombolva a környezetet. Gyakran a helyiekkel is összecsapnak egy-egy területért - állítja Sizer és Plouvier.

Az eredeti anyag 1997-ben készült el. A WWF és az EB tiltakozására kétszer is átdolgozták, de 1999-ben sem adta le az anyagot a WWF. Attól féltek, a név szerint említett országok, például Malajzia tiltakozni fognak a film ellen. A WWF szóvivője szerint elsősorban nem azzal volt a probléma, hogy neveket említettek a filmben mint az őserdők kipusztítóit, hanem hogy az említett országok nagy része ázsiai volt - írta a BBC.

Ajánló:

(angolul)