Guatemalában legalább 23 ember életét vesztette és több száz ház megrongálódott a május elején beköszöntött esős időszak következményeként. A legtöbb áldozatot követelő katasztrófát egy sárlavina okozta, amely tíz házat betemetett.

A legsúlyosabb katasztrófa kedd éjjel történt az ország északi részén fekvő San Antonio Senahú városban, ahol a heves esőzések után sárlavina zúdult a házakra. A sár tíz házat betemetett és 14 ember életét kioltotta. Tíz embert élve kimentettek a romok alól, de öt embert eltűntnek nyilvánítottak. Félő, hogy őket nem tudják megmenteni, mert egyrészt nyomukat sem találják, másrészt a kutatási munkálatokat erősen megnehezíteni a folyamatos esőzés.

Mario Bolanos egészségügyi miniszter vörös riadót rendel el a térségben a károk felmérése és a károsultak megsegítése érdekében.

Az utóbbi napokban két ember villámcsapás következtében vesztette életét, heten pedig a rossz időjárás okozta légi balesetben haltak meg.

A meteorológiai előrejelzések szerint idén legalább hét trópusi vihar vonul majd át a közép-amerikai országon. Guatemala 22 megyéjéből tizet fenyeget súlyos áradások veszélye, és ez több mint félmillió embert érint. Tavaly az esős időszak tíz halottat és 14 sebesültet követelt. Emellett csaknem húszezerre tehető azok száma, akiket kitelepítettek, vagy különféle anyagi károkat szenvedtek el az esőzések és az árvizek miatt - írta az EFE.

(MTI)

Ajánló:

(angol nyelven)