Csütörtöktől 5 hónapon át látogatható a németországi Hannoverben az Expo 2000 világkiállítás. A kiállítás fő témái az emberiség, a természet és a technika viszonya: hogyan lehet a jövő technológiáit úgy alkalmazni, hogy közben a természetet is megóvjuk. A szervezők és a részt vevő 190 ország és nemzetközi szervezet az öt hónap alatt több mint 40 millió látogatót várnak. A megnyitó előtt és alatt kisebb expo-ellenző csoportok megpróbálták megzavarni a rendezvényt. 14 személyt őrizetbe vettek a rendőrök.

Az expo területe légifelvételen
A hivatalos megnyitó előestéjén Gerhard Schröder német kancellár mintegy háromezer vendég jelenlétében ünnepélyesen
felavatta az évezred utolsó világkiállítását. A szerda este tartott, parádés műsorral egybekötött nyitógálán Schröder mellett részt vett többek között Johannes Rau szövetségi elnök, Fernando Henrique Cardoso brazil államfő, Caroline monacói
hercegnő és Ernst August hannoveri herceg. A meghívottak között volt a politika, a diplomácia, a gazdaság és a sport több jeles képviselője Steffi Graftól kezdve a német kormány több tagján és nagyköveteken át Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszterig. Csütörtök reggel kilenc órakor pedig Johannes Rau vágta át a világkiállítás hivatalos megnyitását jelképező vörös szalagot. Egy órával később megkezdődött az öt hónapon át mintegy 15 ezer eseményt kínáló kulturális program.

Németországban ez a legnagyobb rendezvény a tragikus 1972-es müncheni olimpia óta. Akkor terroristák öltek meg izraeli sportolókat - írta a BBC.
Bár most is tartanak attól a szervezők, hogy szélsőséges csoportok esetleg megpróbálnak zavart kelteni a világkiállításon, remélik, hogy 10 évvel Kelet- és Nyugat-Németország egyesítése után a rendezvény ismét emlékezetes esemény lesz az ország számára.

Eddig csak kisebb rendbontások voltak. A megnyitó előtt az expót ellenző csoportok égő gumiabroncsokat helyeztek el két, Hannoverbe vezető vasúti pályatesten. A rendőrség szerint a zavaró akciók sem anyagi kárt, sem személyi sérülést nem okoztak. Később pár fiatal hulladékfából próbált meg útakadályt építeni a világkiállításhoz vezető gyorsforgalmi úton.
Néhány tucat expo-ellenző megpróbálta megzavarni Rau beszédét is. A rendőrök 14 személyt őrizetbe vettek. Ezzel egyidőben Hannover belvárosában mintegy 300 fő tartott békés tüntetést a világkiállítás ellen.

Az expo hannoveri rendezéséről tartott helyi népszavazáson 1992-ben mindössze 52:48 százalékos arányban kerekedtek felül a kiállítás támogatói.

Az expo egyik bejárata a hatból
Hannover Alsó-Szászország tartomány fővárosa 500 000 lakossal. Fontos szolgáltatói és beszállítói üzemek székhelye. Az Expo 2000 területe körülbelül 8 kilométerre fekszik Hannover központjától, a város délkeleti részén. Mérete 170 hektár, és két részből áll: a már meglévő vásárterületből és a világkiállítás számára épített Kronsberggeländéből.

A világkiállítást 1,5 milliárd dollárból hozták létre. Eredetileg 1,33 milliárd dolláros költséggel számoltak a szervezők, és 1,35 milliárd dolláros bevételt reméltek. Miután a költségek meghaladták a tervezettet, nem tudni előre, teljesíthető-e a tervezett bevétel. Összehasonlításképpen: az 1992-es sevillai világkiállításon 1,26-1,36 milliárd dollár körüli összeget költöttek akkori áron.
A világkiállítások ritkán és akkor is csak minimális mértékben nyereségesek.

A világkiállításon a jelenlévő országok jellegzetességeivel, hagyományaival, jövőképével ismerkedhetnek meg a látogatók. Egyrészt az országpavilonokban látható mindez, ahol a kiállításokon kívül különböző előadásokat is tartanak, de az expo ideje alatt vannak nemzetiségi napok is, amikor egy-egy adott ország mutat be különböző produkciókat. Este pedig koncertekkel szórakoztatják a közönséget.

A szervezők - az Expo 2000 Hannover GmbH - az expo területén öt parkot alakítottak ki. A hatalmas pavilonokat drótkötélpályán közlekedő gondolák kötik össze.
A szervezők és a részt vevő 190 ország és nemzetközi szervezet az öt hónap alatt - június 1-től október 31-ig - 40-43 millió látogatót várnak. Ebből körülbelül 30-32 milliót Németországból, kilencmilliót Európa országaiból és kétmilliót a tengerentúlról. Ez napi 300 000 embert jelent.

Az építészetileg különleges pavilonok is nagy attrakciónak számítanak, de ez már szokássá is vált a 150 év alatt, amióta világkiállítás van - írta a BBC. Az elsőt Londonban rendezték 1850-ben. A részt vevő országok közül 50-nek van saját pavilonja, a többiek a kiállítási csarnokban kaptak helyet.
A japán pavilon például egészében újrahasznosítható papírból van, egy másik bálna formájú, míg a holland pavilonból egy fa nyúlik ki, aminek a törzsén víz folyik végig.

A magyar pavilon Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész és társainak tervei alapján épült. A pavilonnak összeboruló, de mégis nyitott tenyér alakja van, amely az építész elképzelései szerint egyszerre szimbolizálja a múltat, a hagyományt és a változó jövőt.
Az épület német közvélemény-kutatások szerint a kiállítás tíz legszebb építménye között van.

A magyar pavilon makettje
A magyar pavilon egy 3025 négyzetméteres területen épült fel állami forrásból, 767 millió forintért. Szerkezetét 200 tonna acél, külső borítását pedig 3300 négyzetméter vörösfenyő adja. A pavilon kiszolgálóépületében étterem, V.I.P.-helyiség, irodák, valamint egy ajándékbolt kapott helyet. A pavilonban található látványtér 300 négyzetmétert tesz ki, és szintén 300 négyzetméteres a kéregben elhelyezkedő kiállítótér is. Magyarország az Európa sugárúton öt hónapon keresztül mintegy 1800 beépített négyzetméteren mutatkozik be a világ előtt.
A pavilonban a magyar képző- és iparművészet műveit, tájegységeink turisztikai látványosságait, valamint a sokszínű magyar konyhaművészetet és borkultúrát mutatják be.

Az expo ideje alatt a pavilonban két kiállítás várja folyamatosan az érdeklődőket, az egyik az elmúlt 1000 év hat történelmileg jelentős korszakának alakjait idézi fel, a másik jelentős magyar találmányokat és azok alkotóit mutatja be. Rendszeresen vetítik majd az expóra készült, Káel Csaba rendezte imázsfilm-kompozíciót. (Káel készítette annak idején az Orbán Viktor miniszterelnök amerikai látogatásáról szóló filmet is.)
Egymást követik majd a kulturális, tudományos, gazdasági és egyéb szakmai rendezvények is.

A művészeti, kulturális, szórakoztató és sportrendezvények helyszínei a világkiállítás teljes területén megtalálhatóak: a csarnokokban, a szabad területeken és a pavilonterületek között is. A zöldterületek is nélkülözhetetlen elemei az expo területének. A nyugati bejárattól a Plazáig vezető Expo sugárutat négy fasor szegélyezi, amit az ezen a szélességi körön megtalálható összes fafajta alkot.

A spanyolok épülő ember-tornya
Mexikói repülőembereken kívül csütörtökön fellép többek között a Les Tambours du Bronx francia együttes, Chris de Burgh brit énekes, Manu Dibango kameruni szaxofonista, Seb Haled algériai énekes, a Ladysmith Black Mambazo dél-afrikai énekkar.
A látványosságok mellett a későbbiekben is öt kontinens megannyi előadóművésze szórakoztatja majd a látogatókat, ott lesz például Carlos Santana, B. B. King, Marianne Faithfull és Patricia Kaas is.

Az egyes országok művészei az idén is kitesznek magukért. A spanyolok például 9 emelet magas ember-tornyot építenek; a brazilok karnevált, az afrikaiak dobkoncertet tartanak. Ez utóbbi érdekessége, hogy a koncert kezdetén először gigantikus méretű olajoshordókon kezdenek zenélni.

A világkiállítás nyitása előtt egy nappal még nem volt minden teljesen kész. Szerdán még több pavilon félkész állapotával hívta fel magára a figyelmet a sok extrém alakzat között.
Az amerikaiak pedig végül teljesen kihátráltak a rendezvényből, miután a BBC szerint kínos módon nem tudtak elég szponzort találni.

Az [*****] összeállítása

Ajánló: