Szívrohamban meghalt 69 éves korában, szombaton Háfez Asszad szíriai államfő. Asszadnak kulcsszerepe volt a közel-keleti békefolyamat elindításában, a nemzeti egység megteremtésében.

A szíriai parlament máris megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy a szombaton elhunyt államfő, Háfez Asszad utódja fia, Basar lehessen: leszállította az államfői tisztség ellátásához szükséges életkor határát 40 ről 34 évre, lehetővé téve, hogy Basar jelöltethesse magát a tisztségre.

Háfez Asszad halálának hírére Damaszkuszban több száz ember sereglett össze az elnöki palota környékén, Basart támogató jelszavakat kiabálva. Az elhunyt államfő - idősebb fia, Basszel halála óta - Basart szánta utódjának. A 34 éves Basar orvos, eddig nem töltött be fontos politikai posztot hazájában.

A szíriai alkotmány értelmében az államfő halála esetén az alelnöknek kell átvenni az ország irányítását: ő azonban csak 90 napig láthatja el ezt a feladatot. Szíriának azonban jelenleg két alelnöke van, s az alkotmány nem pontosítja, melyikük lehet az átmeneti utód.

A gyászszertartásról egyelőre nem tudni részleteket, de megfigyelők valószínűnek tartják, hogy az államfőt szülőfalujában, a Damaszkusztól 160 kilométerre északra lévő Kardahában temetik majd el.

Háfez Asszad 1930. október 6-án született egy észak-szíriai faluban, és 1971 óta irányította a közel-keleti országot. A szíriai elnök halálát - egy bejrúti orvosi forrás szerint - szívroham okozta. Asszad súlyos cukorbetegségben szenvedett, amely szemeit és keringési rendszerét is megkárosította. Asszadnak kulcsszerepe volt a közel-keleti békefolyamat elindításában, a nemzeti egység megteremtésében.

(MTI)