Háfez Asszad néhai szíriai államfő temetését szülőfalujában, Kardahában tartják kedden. A szíriai kormányzópárt eközben bejelentette, hogy a szombaton elhunyt elnök utódjául fiát, Basart javasolja. A végső döntést június 25-én a parlament hozza meg.

A szombaton szívrohamban elhunyt Háfez Asszad szíriai elnök holttestét helikopteren viszik majd szülőfalujába, ahol a jövő héten kedden végső búcsút is vesznek tőle.

A szíriai kormányzó párt, a Baath legfelsőbb vezetése Asszad elnök 34 éves fiát, Basart javasolja államfőnek. A damaszkuszi parlament a jelölést június 25-i ülésén vizsgálja meg.

Egyes hírek szerint a Baath (Arab Újjászületés Szocialista Pártja) vezetése szombati késő esti ülésén a parlamenti ülésig elhalasztotta az eredetileg tizenhetedikére kitűzött pártkongresszust. Az eredeti terv szerint a kongresszuson jelölték volna ki Basart az államfő utódjául, Asszad halála miatt azonban azonnal hivatalos jelöltté nyilvánították a fiát. Más hírek szerint viszont az eredeti időpontban megtartják a kongresszust.

Ha a parlament jóváhagyja a jelölést, népszavazást írnak ki, amelyen az lesz a kérdés, hogy a lakosság elfogadja-e vagy elutasítja-e a lépést.

A vasárnapi izraeli sajtó egyhangúlag úgy értékelte Háfez Asszad szíriai elnök halálát, hogy a tekintélyes államfő eltávozása egy időre befagyaszthatja az izraeli-szíriai tárgyalásokat.

Patrick Seale brit újságíró, aki közelről ismerte az elhunyt elnököt, úgy véli, hogy a békefolyamat Asszad után is folytatódik, és biztosítani fogják a damaszkuszi rendszer stabilitását is. Seale még azt sem tartja kizártnak, hogy Asszad eltűnése a feleket nagyobb rugalmasságra ösztönzi.

Mark Heller, a Tel Aviv-i egyetem stratégiai tanulmányok intézetének szakértője szerint Asszad halála megkönnyítheti Jasszer Arafat dolgát az izraeli-palesztin tárgyalásokon, mivel nem áll már a háta mögött a szíriai elnök, aki folyamatosan bírálta az Izraelnek tett engedmények miatt. Ilyen nézeteltérést szült például 1993-ban az az oslói megállapodás, amelyben egyesség jött létre a zsidó állam és a palesztinok között a palesztin autonómiáról. Ezt követően Damaszkusz és a PFSZ kapcsolata megromlott, már-már ellenségessé vált. Szíriában ma is tucatnyi, a PFSZ-szel szembenálló palesztin szervezet kap menedéket.

Mindazonáltal Arafat Gázában kijelentette: Asszad halála veszteség a palesztinoknak, a szíriai és az egész arab nemzetnek.

Asszadnak sikerült ez 30 éven keresztül, kérdés, hogy a fiának sikerül-e továbbvinnie örökségét" - vélekedett vasárnap Gasszán Szalame szíriai politológus az AFP-nak adott interjújában. Az elemző szerint Háfez Asszad "mélységesen konzervatív volt, nem akart háborút, de nem is akart mindenáron békét. Nem akart semmit, amely módosította volna a térségben a status quót, mert ez megváltoztatta volna hazája szerepét." Szalame úgy véli: nem lesz változás a szíriai politikában, ami a békefolyamatot illeti, mert Basar apja vonalát követi, és ő sem fog egy jottányit sem engedni területi kérdésekben. Az egyetlen kérdőjel: sikerül-e neki olyan tekintélyt szerezni, hogy Szíriának továbbra is döntő szava legyen a régióban?

Az elhunyt szíriai elnök külföldi száműzetésbe vonult ellenzéke, az államfő halálhíréről értesülve 30 évi "egyeduralom" után szabadságot követelt az arab ország népének. Az ammani székhelyű Muzulmán Testvériség közleményt adott ki, melyben arra szólította fel a szíriai népet, hogy fogjon össze, és vezesse vissza Szíriát a politikai pluralizmushoz, és sürgette, hogy az ország lakossága maga választhassa meg vezetőit. A szunnita vallási irányzatot követő Muzulmán Testvériség emellett úgy véli, hogy békés úton kell megváltoztatni a damaszkuszi hatalmi szerkezetet, mégpedig az állampolgárok biztonságának és méltóságának a megóvásával.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a több mint negyedszázados korlátlan hatalom éveiben Szíria, amely azelőtt közismert volt az egymást követő államcsínyekről, a stabilitás jelképe lett ugyan, de ezért sokaknak nagy árat kellett fizetniük. Így az ország északi részében fekvő Hama lakosságának is 1982 februárjában, amikor a hadsereg vérbe fojtotta a Muzulmán Testvériség tagjainak felkelését, s nyugati becslések szerint legkevesebb 20 ezer embert ölt meg. Nemzetközi szervezetek adatai szerint Asszad politikai ellenfeleinek légióit vetették börtönbe és sokat meggyilkoltak közülük.

Kamal Harazi iráni külügyminiszter szombaton Teheránban nyilvánította ki részvétét Háfez asszad elhunyta kapcsán, és méltatta a szíriai néhai elnök ellenállókészségét és bölcsességét. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Szíria Irán legjobb közel-keleti barátja. Damaszkusz Teheránt támogatta az 1980-88-as iráni-iraki háborúban. Harazi szavai szerint Asszad "Szíria hajóját az ország történelmének legnehezebb és legbonyolultabb időszakában kormányozta, és sikerült neki a stabilitás és a biztonság kikötőjébe vezetnie". Teheráni diplomáciai források szerint Iránt Asszad temetésén valószínűleg Mohammed Hatami államfő képviseli majd.

Háfez Asszad halálának hírére szombaton este Minneapolisból Bill Clinton amerikai elnök felhívta Ehud Barak izraeli kormányfőt, és a 10 perces beszélgetés során tárgyalta meg vele a kialakult helyzetet. Clinton ezt megelőzően úgy vélekedett: egyelőre túl korai lenne megállapítani, hogy milyen hatással lesz Asszad halála a közel-keleti békefolyamatra. A gyászszertartáson Bill Clinton elnököt külügyminisztere, Madeleine Albright képviseli majd.

Az Interfax moszkvai hírügynökség damaszkuszi diplomáciai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy pillanatnyilag nincs tervbe véve Vlagyimir Putyin orosz államfő részvétele a temetésen, és Oroszországot valószínűleg a kormány, vagy a parlament egyik magas rangú illetékese képviseli majd. Putyin szíriai útját, s a temetésen való részvételét az NTV orosz tévécsatorna jelentette be - miközben a már régóta egyeztetett diplomáciai naptár szerint az államfő hétfőn spanyolországi és németországi látogatásra indul.

Asszad halálát Csiang Cö-min kínai államfő Szíria számára nagy veszteségnek, Kína számára pedig egy tisztelt barát elvesztésének minősítette. (Szíriát az elmúlt évtizedekben szoros szálak fűzték Kínához, amely Damaszkusz egyik fontos fegyverszállítója volt, és Peking egyértelműen támogatta Asszad követelését az Izrael által megszállt Golán-fennsík visszaszerzésére.)

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva a szokásos méltatásoknál árnyaltabb képet festett az elhunytról. Mint mondta, Asszad egy buzgó nacionalista volt, aki csak késve csatlakozott a közel-keleti békét sürgető táborhoz, s akkor is pusztán pragmatizmusból - de legalább eljutott a csatlakozásig. Egyébként pedig "rendkívül intelligens volt, jó humorérzékkel és végtelen türelemmel rendelkezett, de nagyon kemény tárgyalópartnernek bizonyult" - mondta Kissinger.

(MTI)

Ajánló:

Friss hírek a temetésről és az elnökjelöltről. (angolul)

Korábban:

(2000.06.10.)