Ezentúl Jehova Tanúi is elfogadhatják a vérátömlesztést

A Jehova Tanúi elnevezésű szekta vezetői feloldották korábbi tilalmukat, miszerint a szekta tagjainak tilos elfogadniuk vérátömlesztést. Korábban ugyanis kizárták soraikból a vérátömlesztést elfogadó tagokat, ezért sokan inkább meghaltak, mintsem elfogadták volna az életmentő beavatkozást. Azonban döntésük nem jelent drasztikus változást tanukban: a beavatkozások átesettnek vezekelnie kell bűnéért.

A Jehova Tanúi nevű szekta vezetői New Yorkban tartották titkos gyűlésüket. Döntésüket a volt tagok és a nem szektatagok tiltakozásának hatására hozták meg. A tilalmat így feloldották, de továbbra is kitartanak amellett, hogy a vérátömlesztés rossz dolog. Továbbra is kerülendőnek tartják a beavatkozást, de már nem zárnak ki egy tagot sem amiatt, mert átesett vérátömlesztésen.
Ez azonban sovány vigasz azok számára, akik amiatt vesztették el szerettüket, mert hite miatt vissza kellett utasítania az életmentő beavatkozást.

A döntés meghozatala előtt, a múlt héten nagy vihart kavart annak a brit szektatagnak az esete, aki az utolsó pillanatban megtagadta hitét, és inkább alávetette magát a vérátömlesztésnek - írta a BBC.

Kegy vagy jelentős változás?

A szekta szóvivője szerint nem történt jelentős változtatás a hitükben, csupán egy eljárásbeli módosítást eszközöltek. A vérátömlesztés megtagadását továbbra is bibliai parancsnak tekintik, ami hitük alapvető tétele marad. Azzal, hogy egy tagjuk vérátömlesztésen esik át - bár nem zárják ki az illetőt -, a szektatag tettével elszigeteli magát a többiektől, akik követik a parancsokat. A változás csupán annyi, hogy nem a szekta hozza meg a döntést - a tiltást -, hanem mindenki egyénileg hozhatja meg döntését. Utána azonban ugyanúgy ítélik meg tettét a többiek, mint korábban, csak köztük maradhat.

A későbbiekben lehetőséget biztosítanak arra is - mondta a BBC-nek a szekta szóvivője -, hogy a vérátömlesztésen átesettek megbánhassák "bűnüket", és vezekelhessenek.
Tehát voltaképpen csak annyi a különbség - írta a BBC, hogy a beavatkozáson átesettek előtt-utóbb maguktól távoznak, és nem kirúgják őket.

Jehova Tanúit, akik mintegy hat millióan vannak világszerte, korábban mindenhol ellenségesen fogadták a vérátömlesztés tiltása miatt. Úgy tűnik, a szekta a továbbiakban inkább a kevésbé ellentmondásos tételeire akarja a hangsúlyt helyezni.

Ajánló:

(angolul)