A csecsenföldi Argun közelében két lefejezett orosz rendőr holttestére bukkantak a szövetségi hatóságok. Ugyancsak gyilkosság áldozatává vált egy muzulmán vallási vezető, és fegyveresek támadtak Bászájev csecsen hadúrra is.

Ivan Babicsev altábornagy, Csecsenföld katonai parancsnoka szerint a gyilkosságokat csütörtökön követték el, valószínűleg a muszlim szakadárok. Az orosz tábornok az ügy kapcsán ismét szorgalmazta a csecsen milícia gyorsabb ütemű szervezését, mert úgy véli, csak így lehet csillapítani a bűnözési hullámot a köztársaságban.

Orosz belügyi források beszámolója szerint csütörtökön gyilkosság áldozata lett az urusz-martani járás muzulmán vallási vezetője, Idriszov imám, aki a Csecsenföld adminisztratív vezetőjének kinevezett Kadirov mufti közeli hívének számított.

A Kavkaz-Centr csecsen tájékoztatási központ pénteken arról adott hírt, hogy Sámil Bászájev hadúr szerencsésen túlélt egy orosz helikopteres támadást: lovát kilőtték alóla, de a hírhedt osztagparancsnoknak nem esett baja (Bászájev egyik lábfejét hónapokkal ezelőtt amputálták sebesülése miatt).

Moszkvai bejelentés szerint a csecsen-grúz határon csütörtökön súlyos összetűzések voltak, de a szövetségi erőknek sikerült megakadályozniuk egy nagyobb szakadár osztag kitörését Grúzia irányába. A fegyveres csoportot szétszórták, s jelenleg hajtóvadászat folyik a szakadárok felkutatására.

Csecsen források szerint Urusz-Martan közelében a szakadárok rajtaütöttek egy orosz álláson, kilőttek két járművet és megöltek tucatnyi orosz katonát. Argunban két páncélozott járművet, Ulusz-Kert körzetében pedig 19 kormánykatonát semmisítettek meg. Egy nagyobb csecsen osztag átkelt a csecsen-dagesztáni határon, s jelenleg a szomszédos köztársaságban harcol a kormányerők ellen.

(MTI)

Korábban:

(2000.06.12.)