Bécsben csütörtökön késő este körülbelül 600 tüntető rohanta meg a Marriott szállót, ahol az Osztrák Nemzeti Bank tanácskozása folyt. Az incidens miatt Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter félbehagyta előadását, Wolfgang Schüssel kancellár pedig lemondta felszólalását.

A kormány ellen annak februári hivatalba lépése óta tartó csütörtöki tüntetések mostani menetében a korábbi ezrek helyett a rendőrség szerint ezúttal alig 600 fő vett részt. A tiltakozók a Ballhausplatzról indultak el, a kancellári hivatal épülete elől először az Operához mentek, ahol a Bécsi Ünnepi Hetek keretében Christoph Schlingensief német rendező akciója
zajlik.

A "Ki a külföldiekkel" feliratú konténerben színészek alakítják a kiutasításra váró menedékkérőket. A tüntetők megrohanták a konténert, s mintegy ki akarták szabadítani a menedékeseket alakító színészeket. (Az akció egyébként éles bírálatokat váltott ki, és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) odáig elment, hogy a városi tanács kulturális tanácsosának, Peter Marboenek a lemondását követelte miatta.)

Ezt követően a tüntetők a Marriott szállóhoz vonultak, mert híre ment, hogy az Osztrák Nemzeti Bank tanácskozásán beszédet mond Wolfgang Schüssel kancellár. A szállóban berontottak a terembe, ahol éppen Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter beszélt. A meglepett rendőröknek kisvártatva sikerült eltávolítani a kormányellenes jelszavakat skandáló, részben maszkokat viselő tüntetőket, az ülést - amely pénteken egyébként is folytatódott volna – azonban berekesztették. Schüssel kancellár lemondta felszólalását.

Karl-Heinz Grasser (FPÖ) sajnálatának adott hangot, amiért az akció, amely a szálloda megrohamozásával túlment a tüntetéshez való jog keretein, csorbát ejtett Ausztria arculatán. A tanácskozáson ugyanis számos külföldi újságíró is jelen volt.

(MTI)

Ajánló:

A pénzintézet honlpja. (németül)