A tavaly hivatalosan leszerelt szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik volt vezetője vasárnap tagadta, hogy a nemzetközi békeerő (KFOR) az egykori gerillák fegyvereit találta meg a hét végén a szerbiai tartományban.

Mint az [*****] beszámolt róla a KFOR a Klecska falu körzetében feltárt bunkerekben valóságos fegyverarzenált talált: 4 nehézgéppuskát, 40 aknavetőt, 48 kézi harckocsielhárító-gránátvetőt és 16 gránátot, 14 ezer detonátort, 340 láda lőszert, 65 láda harckocsi-elhárító lövedéket, 5 láda gránátlövedéket, 204 aknát és temérdek robbanóanyagot. Ez volt a legnagyobb "fegyverfogás" a békeerő egyéves tevékenysége során.

Richard Shirreff tábornok, a KFOR brit felelősségi körzetének parancsnoka szombaton közölte: a KFOR információi arra utalnak, hogy az egykori gerillák fegyvereiről van szó. Az UCK vezetőinek tudniuk kellett a fegyverekről; bejelentésük elmulasztása az UCK leszereléséről kötött egyezmény megsértését jelenti - mondta.

Agim Ceku, az UCK volt vezérkari főnöke vasárnap ezt tagadta, és azt állította, hogy semmit sem tud a fegyverek eredetéről, vagy azon csatornákról, amelyeken keresztül a bunkerekbe kerültek. Korábbi beszámolók szerint az UCK főként Albánián és Macedónián keresztül csempészte be fegyvereit Koszovóba: eleinte részben olyan eszközöket, amelyek az 1997-es albániai zavargások során kifosztott albán katonai raktárakból származtak, később pedig az európai feketepiacon beszerzett, korszerűbb fegyvereket is. Klecska falu az UCK egykori fellegvárai közé sorolt Drenica körzetében fekszik.

A KFOR amiatt kutatott át 100 négyzetkilométert az övezetben, mert a közelmúltban megszaporodtak a szerbellenes támadások az átmeneti ENSZ-igazgatású szerbiai tartományban.

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. június 18.)