Szejum Meszfin etióp és Hailé Veldensae eritreai külügyminiszter vasárnap tűzszüneti megállapodást írt alá Algírban.

Az aláírási ceremónián megjelent Abdelaziz Buteflika algériai elnök, Anthony Lake, az Egyesült Államok és Rino Seri, az Európai Unió különmegbízottja, Salim Ahmed Salim, az Afrikai egységszervezet főtitkára is. Az eseményt egyenesben közvetítette az algériai televízió.

Hailé Veldensae és Szejum Meszfin egyaránt azt hangsúlyozta, hogy kész folytatni a munkát a végleges békeszerződés kidolgozása érdekében. Az eritreai diplomácia vezetője kijelentette: a két évig tartó értelmetlen háború nyomán bizonyossá vált, hogy Addisz Abeba és Aszmara konfliktusát nem lehet megoldani katonai eszközökkel.

Az etióp külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a következő lépés az átfogó békemegállapodás lesz Eritreával. Hangsúlyozta, hogy országa kormánya és népe teljes mértékben tiszteletben akarja tartani a vasárnap aláírt tűzszüneti megállapodást.

Az Afrikai Egységszervezet által kidolgozott dokumentumban a két kelet-afrikai ország vállalta, hogy azonnal beszünteti az 1998. óta tartó ellenségeskedést. Etiópia és Eritrea fegyveres konfliktusa 1998-ban robbant ki, miután - Eritrea szerint - Etiópia eritreai területeket foglalt el. A harcok során a két fél több tízezer katonája vesztette életét.

A tűzszüneti megállapodás rendelkezik arról, hogy a végleges határ kijelöléséig 25 kilométeres ideiglenes ütközőzónát hoznak létre a határ eritreai oldalán, és ebben a térségben az ENSZ békefenntartó katonái állomásoznak majd. Egyes diplomaták szerint mintegy 2000 kéksisakost telepítenek a határ mellé, más források ennek kétszereséről tudnak.

Az etióp szóvivő vasárnap azt közölte, hogy az összes háborús frontvonalakon nyugalom volt.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 15.)