Ion Iliescu volt román elnök egyelőre nem hajlandó együttműködni a francia hatósággal a Franciaországban csalással és pénzmosással gyanúsított Adrian Costea román üzletember ügyében. Costea egyik cége 1996-ban 8,8 millió francia frank értékű propagandaanyagot szállított Iliescu választási kampányához, amit egyrészt tilt a román választási törvény, másrészt a szállítmány után nem fizettek vámot.

A volt román államfő, az ellenzéki Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) elnöke hétfőn ismét "zsúfolt programjára" hivatkozva elutasította, hogy megjelenjen az ügyészségen, ahol a francia igazságszolgáltatás kérésére a Costea-ügyben szeretnék tanúként meghallgatni.

A Franciaországban élő Adrian Costea román üzletembert a francia hatóságok csalással és pénzmosással gyanúsítják. Ion Iliescut abban az ügyben kívánják meghallgatni, hogy 1996-ban milyen körülmények között szállított Costea egyik cége 8,8 millió francia frank értékű propagandaanyagot Iliescu választási kampányához.

A PDSR elnökét eddik két alkalommal rendelték be meghallgatásra, de Iliescu mindkét alkalommal zsúfolt politikai programjára hivatkozva elutasította, hogy megjelenjen az ügyészségen.

Ion Mircea Pascu, a PDSR szóvivője szerint Iliescu talán július elején fog ráérni. A halasztás fő oka, hogy a PDSR saját vizsgálatot kíván indítani Franciaországban a Costea-ügyben. Pascu nem részletezte, hogy ennek kivitelezését miként gondolja a párt.

Iliescu elismerte, hogy Adrian Costea hazafias tettként plakátokkal és egyéb választási szóróanyaggal segítette kampányát 1996-ban, de leszögezte, hogy Costea ezt saját kezdeményezésére tette, sem ő, sem a PDSR nem kötött vele semmiféle szerződést.

Adrian Costea ezzel ellentétben azt állítja, hogy üzleti szerződést kötött Ion Iliescuval, és ügyvédei a hét végén hivatalosan is felszólították a PDSR-t, hogy egyenlítse ki az 1996-os számlákat, különben polgári pert indít követelése érvényesítésére.

Az Iliescu-plakátok ügyében Romániában is vizsgálat folyik. Egyrészt a román pártfinanszírozási törvény tiltja azt, hogy a pártok és politikusok külföldről kapjanak támogatást, másrészt kiderült, hogy a szóban forgó választási propagandaanyag után senki nem fizetett vámot.

Az is kiderült, hogy a szállítmány összes vámdokumentuma eltűnt, csak annak maradt nyoma, hogy 1996-ban tíz, Iliescu-plakátokat szállító kamion lépett be az ország területére.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. május 17.)