Botrányízűen végződött az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése pénteken, amikor is a tagok döntésével egyet nem értő Szergej Lavrov orosz nagykövet, miután a tagállamok leszavazták Jugoszlávia részvételét a balkáni helyzetről folyó vitában, kivonult a megbeszélésről.

A 15 tagú BT-ben heten szavaztak Jugoszlávia kizárása mellett, négyen ellene, négyen tartózkodtak Richard Holbrooke amerikai nagykövet indítványára. Holbrooke azzal érvelt, hogy Vladislav Jovanovic nagykövet olyan kormányt képvisel, amelynek felső vezetését háborús bűnökkel vádolják.

Az amerikai diplomata hangsúlyozta: a BT elutasítja a belgrádi rezsim gyűlöletkeltő, háborús politikáját, nem tűri az emberi jogok megsértését, és teljes mértékben támogatja a hágai nemzetközi törvényszék törekvéseit arra, hogy valamennyi jugoszláviai háborús bűnöst bíróság elé állítsák.

Lavrov a szavazást követően vonult ki a tanácskozásról, kijelentve, hogy nézete szerint megengedhetetlen Jugoszlávia részvétele nélkül a Balkánról vitatkozni, és egy ilyen döntés veszélyes precedenst teremthet.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 19.)