Ken Livingstone hétfőn hivatalba lépő londoni polgármester házasságkötő termeket akar nyitni meleg és leszbikus pároknak. A polgármester el szeretné érni, hogy a londoni homoszexuálisok polgári esküvővel hivatalossá tehessék kapcsolatukat.

Livingstone a londoni Meleg Büszkeség Napján beszélt homoszexuálisokkal kapcsolatos terveiről, de a téma már választási kampánya során is hangsúlyos volt. "Polgármesterként el akarom érni, hogy Londonban ne legyen homofóbia" - mondta a polgármester több ezres tömeg előtt Észak-Londonban. "Ugyan nincs hatalmam arra, hogy jogi érvényű házasságot tegyek lehetővé meleg pároknak, de szeretném megmutatni, hogy egyformán sokra értékelünk minden szereteten alapuló kapcsolatot. Azt akarom, hogy a homoszexuális párok polgári ceremónián mutathassák ki egymás iránti elkötelezettségüket" - mondta Livingstone.

A polgármester-választás Livingstone szerint azt bizonyítja, hogy az emberek támogatják a melegek elleni diszkrimináció megszüntetését. "A homoszexuális házasság volt az egyik fő kampánytémán. Sokan támadtak miatta, de az emberek mellém álltak a szavazáson" - nyilatkozta az új polgármester.

Egyes értelmezések szerint azt októberben hatályba lépő angol Emberi Jogi Törvény még arra is kényszerítheti a papokat, hogy melegek közti házasságot celebráljanak. Az idei londoni Meleg Büszkeség Napján a homoszexuális pároknak lehetőségük volt arra, hogy Neil Thomas tisztelendő, a bournemouth-i közösségi egyház papja megáldja kapcsolatukat.

A világ néhány országában, például Grúziában vagy Azerbajdzsánban, a homoszexuális kapcsolat büntetendő. Egyes skandináv országokban, Izlandon és Hollandiában ugyanakkor a melegek össze is házasodhatnak. Magyarországon homoszexuális párok nem köthetnek házasságot, 1996 óta élettársi kapcsolatuk törvényes. A jogszabályok azonban még mindig diszkriminatívak: az élettársak például - ellentétben a házastársakkal - nem lehetnek egymás törvényes örökösei. A magyar törvények különbséget tesznek a szexuális élet megkezdését illetően is: míg heteroszexuálisoknál 14 év fölött legális a nemi élet, addig homoszexuális párok esetében csak 18 év fölött nem büntetendő.

Ajánló:

(angolul)