Visszatértek a civilek Abidjan utcáira, kinyitottak a boltok és a bankok, miután a katonák csütörtökön befejezték lázongásukat.

Autók, taxik és kukáskocsik jelentek meg az utcákon, a katonák lebontották az útzárakat és visszatértek a laktanyákba - írja a Guardian. Újból kinyitott Abidjan nemzetközi repülőtere, s a repülőgépek állítólag menetrendszerűen érkeztek.

A tiltakozások alatt 4 katona és egy civil, egy fotóriporter meghalt.

A lázadás alatt katonák özönlöttek az utcákra, tűzharcok indultak a rendszerhez hűek és a lázadók között az ország
legnagyobb városában, Abidjanban, és más városokban is. A felkelést elégedetlen katonák robbantották ki kedden, mert úgy érezték: nem kaptak elég jutalmat a decemberi puccsban való részvételükért. A puccs során elűzték az ország elnökét, s egy katonai junta ragadta magához a hatalmat.

Szerda éjjel az elefántcsontparti televízió azt közölte, hogy a katonák és a kormány megegyezett egymással. A junta vezetője, Robert Guei beleegyezett, hogy 1600 dollárt (436,000 forintot) fizessen minden katonának. A lázadók eredetileg fejenként több mint 8500 dollárt (több mint 2,3 millió forintot) követeltek.

Az egyik laktanyában a katonák hajnalig ünnepeltek. Ugyanakkor néhány lázadó arra figyelmeztette a kormányt, hogy a zavargások újrakezdődnek, ha a katonák nem kapják meg a pénzt néhány napon belül. A kormány további segélyeket ígért.

Ezzel szemben az egyik minisztérium egy munkatársa tagadta, hogy bármilyen időhatárt tűztek volna ki a kifizetésekre. Azt is állította, hogy további segélyekről sem egyeztek meg.

A civil lakosság megkönnyebbült, hogy véget értek a lázongások. Ugyanakkor sokan félnek attól, hogy a decemberi első puccs után újabb erőszakos hatalomátvétel történik.

A decemberi puccs korábban népszerű volt a lakosok körében, mert már elegük volt az elűzött elnök, Henri Konan Bedie korrupciójából. Azóta azonban sokan kiábrándultak Guei új rezsimjéből. Az új vezető szeptember 17-ére választásokat tűzött ki, ám nem árulta el, indul-e.

Ajánló:

(angolul)