Koszovóban a sajtó, minden Európai Biztonsági és Együtműködési Szervezet (EBESZ) tiltakozást figyelmen kívül hagyva, nyilvánosságra hozza a háborús bűnökkel vádoltak neveit. A koszovói albán újságírók szerint azonban csak így lehet igazságot tenni, szerintük a háborús bűnök kivizsgálására létrehozott bíróság teljességgel tehetetlen. Úgy vélik, a nemzetközi szervezet semmit sem tesz a bűntettek felelőseinek és elkövetőinek kézrekerítéséért.

Az Európai Biztonsági és Együtműködési Szervezet (EBESZ) szerint a koszovói albán sajtó súlyosan megsérti a személyiségi jogokat azzal, hogy nem tartja meg a bűnösök megnevezésére vonatkozó tilalmat. Ezzel súlyos veszélybe sodorja azokat, akik nevét közzéteszi.
Múlt héten a Dita című albán nyelvű napilap két oldalon közölte, tizenöt, az 1998-as háborúban elkövetett háborús bűnökkel gyanúsított szerb férfi fényképét. A múlt hónap folyamán a Dita exkluzív cikkében azt állította,hogy az egyik háborús bűnös a békefenntartóknak dolgozik. Nyilvánosságra hozták a nevét, és a címét is. A férfit, Pjetar Topolszkit, három héten belül elrabolták, és egy Pristina közeli faluban halálra szurkálták. Az EBESZ emiatt egy hétre letiltotta a Ditát. Azonban az egy hét letelte után a főszerkesztő, Behlul Becaj első dolga volt, hogy újraközölje a Topolszkiról szóló cikket. Emellett ultimátumot intézett az ENSZ Koszovói missziójának vezetőségéhez, mely szerint a nemzetközi szervezet képtelen arra, hogy a háborús bűnösök nyomára akadjon, ezért inkább a sajtó tesz igazságot azzal, hogy megnevezi őket.

Az eset nem egyedi. A koszovói albán sajtóban számos hasonló cikk jelent meg az utóbbi hónapokban.

Lazar Semini, a Háború és Béke Intézettől úgy gondolja, hogy az albánok és a nemzetközi közösség alapelvei meglehetősen különböznek ebben a kérdésben. Semini úgy véli, a helyzet sokat javulhatna, ha Koszovóban a háború utáni igazságszolgáltatás látványos eredményeket érne el.

"Egy szerb háborús bűnöst sem láttak még a vádlottak padján, az emberek véleménye pedig az hogy a bűnöst meg kell büntetni. A sajtó úgy gondolja, erkölcsileg helyes dolgot művel a háborús bűnösök adatainak közzétételével, hiszen a nemzetközi közösség részéről semmilyen eredményt nem láttak az ügyben." - mondja Semini.

A Koszovó sajtóját felügyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) koszovói megbízottja, Dan Everts szerint az ilyen sajtóközlemények nemcsak megbélyegzik, de halálra is ítélik azokat, akiknek a nevét nyilvánosságra hozzák.

"Olyan ez, mintha azt mondanák az embereknek: tessék, itt vannak, ők voltak, tegyetek velük amit akartok. Ez teljességgel elfogadhatatlan" - véli a megbízott.

Az EBESZ ugyan kidolgozott egy etikai kódexet, mely a személyiségi jogok tiszteletben tartására szólítja fel az újságokat, azonban az új szabályok egyelőre nem fejtették ki a kívánt hatást.

Ajánló:

Korábban: