Az Afrikai Egység Szervezet (OAU) kártérítést követel Ruanda számára azoktól az országoktól, amelyek nem akadályozták meg az 1994-es népirtást. A vérengzés során hutu szélsőségesek 800,000 tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le.

A szervezet ma kiadott jelentése az Egyesült Államokat, Franciaországot és az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) felelősnek tekinti a népirtásért. A jelentés egyenesen "bűnösnek" nevezi meg a két országot és a BT-t, mert szerintük "megengedték, hogy megtörténjen ez a rettenetes összeesküvés".

A beszámolót egy olyan csoport írta, amelyben két volt afrikai államfő, három volt ENSZ-tisztviselő és egy magas rangú bíró is helyet kapott. A jelentés komoly kritikát mond "Ruanda nemzetközi elárulásáról".

"Az Egyesült Államoknak megvolt a befolyása a BT-n belül, hogy lehetővé tegyen egy katonai akciót, ami megakadályozhatta volna a népirtást. Az USA azonban nem tett semmit, pedig tudni lehetett, hogy a 20. század egyik legnagyobb tragédiája van kialakulóban" - írja a jelentés.

"A franciáknak a ruandai hutu-kormányzat és katonaság legfelsőbb köreire is befolyásuk volt, mégis úgy döntöttek, hogy nem használják befolyásukat" - vélik a beszámoló készítői.

Ez az első alkalom, hogy az OAU komoly politikai beavatkozás mellett kötelezte el magát egy tagja érdekében. Egy afrikai hivatalnok szerint "igazi mérföldkő ez az OUA történetében".

A két éves kutatás után a jelentés készítői sokkal messzebb mentek, mint várható volt. A dokumentumnak jelentős súlya lesz Afrikán kívül, mert szerzői igen nevesek. Többek között Botswana és Mali volt elnöke, az indiai legfelsőbb bíróság volt vezetője, s több korábbi ENSZ-politikus is aláírta a jelentést. Az aláírók között nemcsak afrikai politikusok vannak, hanem egy svéd és egy kanadai ENSZ-diplomata is.

"A bocsánatkérés nem elég. Az igazság és a felelősség nevében a nemzetközi közösség cselekvői kártérítéssel tartoznak Ruandának a népirtás előtt és alatt játszott szerepükért" - véli a riport. A szerzők a II. világháború után Európa újjáépítését segítő Marshall-tervhez hasonlítják követelésüket.

A vérengzés áldozatainak koponyái
A jelentés szerint a 800,000 meggyilkolt ember mellett százezrek szenvedtek elképzelhetetlenül, s szenvednek még mindig.

Az OUA azt akarja, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár állítson fel egy bizottságot, ami majd kidolgozza a kártérítés körülményeit. A pénzt az infrastruktúrára és a szociális intézményekre akarják fordítani. Emellett a riport szerint a kormány túlélőknek létrehozott alapjába jelentős adományoknak kellene érkezniük a nemzetközi közösségtől. A jelentés szerzői azt is követelik, hogy azonnal töröljék el Ruanda összes nemzetközi adósságát, mert az adósságot az a kormány halmozta fel, amelyik kitervelte és végrehajtotta a népirtást. A szervezet azt is szeretné, hogy a háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék települjön át Tanzániából Ruandába.

A jelentés minden bizonnyal az egyik központi témája lesz a jövő heti kontinenstalálkozónak. A Togóban hétfőn kezdődő konferencia azért is a figyelem középpontjába került, mert Angola és Namíbia bojkottálja, Elefántcsontpart pedig nem kapott meghívást. A szervezet a decemberi puccs miatt zárta ki Elefántcsontpartot, Angola és Namíbia pedig azért nem jön el, mert a togói elnök támogatja az angolai lázadókat.

Ajánló:

(angolul)