Az Egyesült Államok azt szeretné, hogy minden ENSZ-békefenntartó önként vesse alá magát HIV-tesztnek. Az ENSZ biztonsági tanácsának első egészségügyi lépéseként az USA jobb felvilágosítást is szeretne nyújtani a katonáknak az AIDS-ről.

A BBC cikke szerint az ENSZ már korábban hozzájárult ahhoz, hogy napi egy óvszert osszanak szét a veszélyes övezetekbe küldött békefenntartók között. Az AIDS szempontjából kockázatos helynek számít például Sierra Leone vagy a Kongói Köztársaság.

Noha rengeteg anekdota kering a Balkántól Kambodzsáig nyilvánosházakat látogató békefenntartókról, arról nincs hivatalos statisztika, hogy mekkora a HIV-fertőzöttek aránya a szervezetben. Kambodzsában a nemi betegségek a '90-es évek elején nagyon elterjedtek, különösen az európai katonák között. A prostitúció minden korábbinál nagyobb méreteket öltött.

Az USA önkéntes HIV-tesztről szóló javaslatát az ENSZ Biztonsági Tanácsában adta elő. A szervezet valószínűleg hamarosan elfogadja a tervezetet, amely az egyes nemzetek katonai szervezetei között nagyobb együttműködést vár el az AIDS terén. El kell készíteni egy adatbázist arról is, hogy mit tesznek az AIDS megelőzése érdekében.

Az ENSZ adatai szerint 1983 óta 18,8 millió ember halt meg az AIDS-szel összefüggő betegségben, ebből 2,8 millió tavaly. Majdnem kétszer ennyi ember, 34,3 millió él jelenleg HIV-fertőzéssel. Ezek az emberek valószínűleg meghalnak az elkövetkező évtizedben.

A fertőzöttek 70 %-a, 24,5 millió ember Afrikában él, közülük is a legtöbb a kontinens déli részén. A Dél-Afrikai Köztársaságban a jövő héten AIDS-konferenciát tartanak, ahol bejelentik egy új AIDS-védőoltás kipróbálását.

Az oxfordi John Radcliffe Kórházban augusztusban kezdik meg a vakcina kipróbálását. Az első kísérleti csoport egészséges brit felnőttekből fog állni, majd ugyanezt a tesztet elvégzik Kenyában is. Ezt követően indul a szélesebb körű tesztelés olyan embereken, akik már hordozzák a HIV-vírust.

Ha be is bizonyosodik a vakcina hatásossága, az oltóanyag még legalább tíz évig nem lesz elérhető.

Ajánló:

(angolul)