Peter Tufo, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint Magyarország hibát követne el, ha a magyar légierő kötelékében még meglévő MiG 29-esek felújítására időt és anyagiakat áldozna. Az idejétmúlt technikájú MiG 29-esek felújításuk után sem felelnének meg a NATO követelményeinek.

Peter Tufo azért tartotta fontosnak szóba hozni a MiG 29-es vadászrepülők ügyét, mert a héten az jelent meg a magyar sajtóban, hogy Magyarország az új és minden szempontból NATO kompatibilis gépek vásárlása helyett a MiG 29-es repülőgépeket kívánja felújítani.

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete megjegyezte: most, hogy a kormány döntése nyomán a magyar légierő bezárja pápai bázisát és Taszárra összpontosít, érdemes lenne ismét végiggondolni Magyarország fegyvervásárlási stratégiáját.

A nagykövet szilárd meggyőződése, hogy Magyarország és a NATO védelmét nyugati gyártmányú vadászrepülőgépekkel: F16-osokkal és F18-asokkal lehetne a legmegbízhatóbban ellátni. Miután Magyarország egyre inkább integrálódik a NATO-ba, fontos, hogy a felszerelése is megfeleljen a szövetség védelmi struktúrájának.

Horváth Gábor a Külügyminisztérium szóvivője szerint jelenleg csak a MiG 29-esek felújításához van biztosítva forrás. Mint a szóvivő elmondta, távlatokban természetesen felmerül a fejlettebb katonai
repülőgépek beszerzésének kérdése, az azonban ma még nincs napirenden.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. május 22.)