Nagy-Britanniában több száz roma menedékkérőre vár kitelepítés a legfelsőbb bírói hatalmat gyakorló lordbírák precedensértékű döntése nyomán. A testület állásfoglalása szerint ugyanis nem jogosultak politikai menedékre azok a kelet-európai kérelmezők, akik hazájukban egyes személyek, csoportok és nem az állam üldözésének vannak kitéve.

A Times brit napilap jelentése szerint a lordok házának bírái csütörtökön hoztak döntést Milan Horvath, egy szlovákiai roma fellebbezése ügyében, akinek menedékkérelmét a hatóságok után az illetékes bíróságok is elutasították. A testület öt tagja egyhangúlag hozta meg határozatát arról, hogy a Horvath-család nem jogosult menedékre az Egyesült Királyságban, azon az alapon, hogy egyes emberek üldözik őket és nem a szlovák állam, és az állam biztosította számukra a védelmet a jogrenden keresztül.

A Horvath-család még 1997-ben érkezett Szlovákiából Nagy-Britanniába és arra hivatkozva kértek menedéket, hogy hazájukban bőrfejűek támadásának van kitéve. A szlovák rendőrség vagy nem volt érdekelt a támadások kivizsgálásában, vagy ha fellépett is védelmükben, erélytelenül tette azt. Horvath apját halálra verték, testvérét is megverték, otthonukat feldúlták, a családnak el kellett menekülnie - érveltek.

A brit lordbírák állásfoglalása szerint a szlovák állam intézményei hatékonyan működnek, és az állam védelmet nyújt polgárainak a jogrend uralmán keresztül. Menedék annak biztosítható, akinek országában az állam képtelen vagy nem akar polgárai védelmére kelni.

A Times szerint a példaértékű döntés nyomán több száz kelet-európai romára vár hazatelepítés, akik hasonló okokra hivatkozva nyújtották be menedékkérelmüket a brit hatóságokhoz.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.07.07.)