Nem várható drámai tudományos áttörés a hét végén kezdődő AIDS-konferencián, amit a dél-afrikai Durbanban rendeznek. A 11,000 orvos, tudós, egészségügyi dolgozó és AIDS aktivista részvételével szervezett találkozón inkább a politikai nyomásgyakorlás, illetve az alapelevek megbeszélése lesz a központban.

A konferencia logója
Nem lesz szó új védőoltásról, ami megállítja az AIDS terjedését, sem új gyógyszerről, amitől egészségesek maradnak a páciensek, sem pedig olyan módszerről, ami megakadályozza, hogy az emberek terjesszék a halálos kórt. "Nincsen nagy orvosi áttörés" - mondja Dr. Salim Abdul-Karim, a Dél-afrikai Orvosi Kutatótanács AIDS részlegének vezetője. Ő elnököl majd a 13. AIDS-konferencia tudományos programjain.

Az újdonságok helyett a résztvevők hallhatják, amit eddig is gyanítottak: hogy az AIDS megdöbbentő sebességgel terjed a fejlődő világban, s bárki bármit tesz, ez néhány évig így marad.

Az ENSZ AIDS-programja (UNAIDS) múlt héten kiadott jelentésében azt jósolja, hogy a leginkább érintett országokban minden harmadik 15 éves AIDS-ben fog meghalni. "A Dél-Afrikához és Zimbabwéhoz hasonló országokban pedig, ahol a felnőtt lakosság negyede-ötöde fertőzött, várhatóan a 15 évesek fele fog áldozatul esni a kórnak" - mondja az UNAIDS jelentése.

Jelenleg 34,2 millió ember HIV-fertőzött, s tavaly 2,8 millióan haltak meg AIDS-szel kapcsolatos betegségben.

Ám nem arról van szó, hogy a kutatók nem csinálnak semmit. Több mint 5000 jelentést mutatnak be a hivatalosan vasárnap megnyíló konferencián. "Pontosítani fogják a gyógyszerekről meglévő ismereteinket, sok szó esik majd az AIDS-védőoltásokról, és arról, hogy mit tettünk azért, hogy Dél-Afrikában csökkentsük az anyáktól csecsemőiknek átadott fertőzést" - mondja Karim.

Ez utóbbi terület meglehetősen ellentmondásos. A dél-afrikai elnök, Thabo Mbeki megkérdőjelezte, hogy a HIV okozza az AIDS-et, s felállított egy tudóscsoportot, hogy dolgozzon ki javaslatokat országa számára. Csakhogy a csoportba bekerültek olyan tudósok is, akik nem hiszik, hogy létezik HIV-vírus vagy hogy valóban ez okozza a fertőzést. A konferencia megnyitóján Mbeki várhatóan beszámol véleményéről, amit a csoport segítségével alakít ki.

Mbekit gyakran támadják, mert kormánya úgy döntött: nem látja el a lakosságot az AZT nevű gyógyszerrel. Erről a szerről tanulmányok sorában mutatták ki, hogy csökkenti annak veszélyét, hogy az anyák szüléskor megfertőzik gyereküket. A kutatók abban bíznak, hogy rá tudják venni, változtassa meg politikáját.

A politikai nyomásgyakorlás egyébként is a konferencia központi témája lesz. Az UNAIDS arra próbálja meg rávenni a gyógyszergyárakat, hogy a fejlődő országokban adják olcsóbban az AIDS-gyógyszereket. A Nemzetközi AIDS Oltóanyag Kezdeményezés beszámol tervéről, hogy szélesebb körben fogja tesztelni az oltásokat, s ha valamelyik csak egy kicsit is hatásosnak bizonyul, a fejlődő országok lakosait ugyanakkor hozzájuttatják a vakcinához, mint a gazdagabb országokat. Az Amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegség Intézet szintén hasonló erőfeszítésekről számol be, s egy olyan új tesztprogramról, ami nem vakcinás stratégiával közelíti meg a problémát.

A kutatókat elkedvetlenítették az oltóanyaggal végzett kísérletük sikertelensége, ám még mindig hisznek abban, hogy előbb-utóbb megtalálják a védőoltást. Az utolsó tudományos konferenciákon a tudósok kijelentették: nem elégednek meg azzal, ha az oltóanyag segít a HIV halálos hatásának csökkentésében, a cél a megelőzés.

Ugyancsak elkeserítő eredmények születtek azokkal a krémekkel és zselékkel kapcsolatban, amik "láthatatlan óvszerként" megakadályozhatnák a nemi betegségek terjedését.

Karim részt vett egy kísérletben, amely bebizonyította, hogy a leggyakoribb spermicid, a nonoxynol-9 nem segít a HIV terjedésének megakadályozásában. "Sokkolt, amikor láttam, hogy semmi pozitív hatása nincs" - mondja Karim. - "Ugyanakkor, ha nem teszteljük a nonoxynol-9-et, akkor semmit nem tesztelünk. Semmi más anyag nem áll készen arra, hogy a klinikia tesztek III. fázisába kerüljön." A III. fázis a tesztelés utolsó szakasza, ami után a gyógyszergyár benyújthatja engedélyezési kérelmét az amerikai hatóságokhoz.

Akik már megfertőződtek a vírussal, azoknál az orvosok azt próbálják segíteni, hogy a szervezet magától meg tudjon birkózni a vírussal. Az egyik ilyenkor használt módszer a kezelés gondosan ellenőrzött leállítása és természetes fehérjék használata az immunrendszer felpörgetésére.

"Az immunrendszer újraépítéséről zajlik majd a vita" - mondja Marsha Martin, az amerikai egészségügy-miniszter, Donna Shalala tanácsadója. Azt azonban ő is úgy véli, hogy a konferencián nem lesz orvosi áttörés. "Néhányan nem jönnek el, mert a konferencia nem kifejezetten a tudományról fog szólni. Sokkal inkább a vezérelveket fogjuk megbeszélni" - mondja Martin.

Ajánló:

Jelentések a vírus terjedéséről, adatokkal, rengeteg színvonalas táblázattal (több nyelven)