A BBC -nek titkos dokumentumok jutottak a birtokába arról, hogy a libériai elnök fegyvert csempészett gyémántért cserébe a Sierra Leone-i lázadóknak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban bejelentette: globális embargót rendel el a Sierra Leone-i gyémántexportra, hogy az ebből származó bevételeket ne használhassák fel a polgárháborúban.

Sierra Leone-ben tavaly nyárig polgárháború dúlt, ekkor kötött békét a kormányoldal a Forradalmi Egységfront (RUF) lázadóival. E megállapodás ellenére a lázadók nem hajlandóak leadni fegyvereiket, és a harcok ma is folynak. Az ENSZ ezért szánta rá magát az embargóra, amit a vádak szerint Libéria megszegett.

A BBC birtokába került rendőrségi dokumentumok szerint egy Sierra Leone-i nő, aki az országnak abban a részében lakik, ami a lázadók kezében van, naponta küldött drágaköveket a libériai elnöknek. Az elnök, Charles Taylor tagadja a vádakat.

Az egyik titkos rendőri jelentés szerint Taylor elnök néhány hete egy rakétakilövőt adott a lázadóknak. Egy másik beszámoló szerint pedig június 1-én két kamionnyi fegyver érkezett Libériából a RUF-nak. A dokumentumok szerint a libériai elnöknek saját képviselője volt a Sierra Leone-i gyémántvidéken.

A BBC a titkos iratokat a Sierra Leone-i rendőrségtől szerezte meg, s maga is elismeri, hogy a Sierra Leone-i kormány politikailag érdekelt abban, hogy kínos helyzetbe kerüljön a libériai kormány. Ugyanakkor a BBC megítélése szerint az iratok kiszivárogtatása nem tűnik politikai propagandának.

A libériai elnökről korábban is olyan hírek jártak, hogy támogatja a Sierra Leone-i lázadókat. Eddig azonban bizonyíték nem állt rendelkezésre.

Az ENSZ azért vezetett be embargót a Sierra Leone-i gyémántokra, hogy megakadályozza az illegális gyémántkereskedelmet. Az ebből származó haszon nagy részét ugyanis a lázadó Forradalmi Egységfront (RUF) szerezte meg.

Az ENSZ-embargó megtiltja minden afrikai gyémánt exportját, kivéve, ha a drágakő eredetét a Sierra Leone-i kormány igazolja. Szigorú fegyverembargó lép életbe a RUF-fal szemben. Az embargó 18 hónapig marad érvényben. A lépést az amerikai és a brit ENSZ-nagykövetek terjesztették elő.

A lázadó RUF tagjai régóta hírhedtek civilekkel szembeni kegyetlenkedéseikről. Jelenleg ők ellenőrzik az ország gyémántban gazdag vidékeit. A lázadók májusban többszáz ENSZ-békefenntartót ejtetek túszul, s körülbelül 200-at még mindig nem engedtek szabadon.

Ajánló:

(angolul)