Bár Észak Írországban továbbra is a hadsereg felügyel a közrendre, az immár ötödik napja tartó zavargások csütörtök este már nem voltak olyan hevesek, mint az azt megelőző éjjeleken. Úgy tűnik, az Orániai Rend mégiscsak hajlandó volna tárgyalni a katolikusokkal.

Belfastban csütörtök este hamar elnéptelenedtek az utcák, a boltok és szórakozóhelyek bezártak az immár ötödik napja tartó zavargásoknak köszönhetően. A protestánsok éjjel ismét több ízben támadtak az RUC (északír rendőrség) rendőrjárőreire, de személyi sérülés nem történt. Az RUC jelentése szerint egy férfi vaktölténnyel lőtt egy katolikus csoportra, de senki sem sérült meg.
Az öt napja tartó zavargásokban eddig százkilenc esetben ért támadás rendőröket. A letartóztatottak száma eddig negyvenhárom. Az összecsapásokban harminckét ember sérült meg, köztük egy katona is.

Az Orániai Rend szerint elősegítené a tárgyalások megkezdését, ha a Felvonulási Bizottság engedélyezné a vasárnapi felvonulást Portadownban. Robert Saulters, a Rend nagymestere az összecsapások helyett, békés utcai demonstrációkra szólított fel. Saulters utasításának értelmében pénteken békés protestáns demonstráció volt Belfastban. Az Orániai Rend tagjai a Felvonulási Bizottság újabb döntése ellen tiltakoztak, mely az eddig történtek miatt megtiltja a Rend július 12-re, Belfastba tervezett felvonulását.

Az enyhülés okai között lehet, a mindkét tábor által nemzeti hősként tisztelt, balesetben elhunyt motorversenyző, Joey Dunlop pénteki temetése.

Mostanra nyilvánvalóvá vált a Drumcree-i templom körüli zavargások igazi veszélye: félő, hogy a dolgok irányítása kicsúszik az Orániai Rend kezéből, és a radikális félkatonai csoportok válnak kezdeményezőkké. Az Ulsteri Szabadságharcosok (Ulster Freedom Fighters-UFF) nevű protestáns terrorszervezet már hétfőn csatlakozott az Orániaiakhoz Drumcree-nél.

"Ha a dolgok így folytatódnak, lesznek halálos áldozatok...Gyűlölöm kimondani, de lesznek halálos áldozatok, úgyhogy az embereknk nem ártana elgondolkodniuk..." - figyelmeztetett a veszélyre Robin Eames érsek.

Ajánló:

angolul