A Fidzsi-szigeteki puccsisták vasárnap megállapodást írtak alá az ország katonai vezetésének képviselőivel az immár hét hete tartó parlamenti túszdráma befejezéséről. Az egyezmény értelmében a 27 túszt, köztük Mahendra Chaudry a megbuktatott miniszterelnököt, csütörtökön engedik szabadon.

A George Speight üzletember köré tömörült túszejtők abban állapodtak meg az ország katonai vezetőivel, hogy a jövő csütörtökön szabadon bocsátják a hét hete fogva tartott túszokat. Ezenkívül kötelezték magukat arra is, hogy ugyancsak csütörtökön leadják fegyvereiket. A hetek óta tartó tárgyalások után ez az első megállapodás a puccsisták és a katonai vezetés között.

A szerződés azt is előirányozza, hogy a befolyásos Nagy Törzsi Tanács hamarosan új elnököt, alelnököt és polgári átmeneti kormányt nevez ki, akiknek, illetve amelynek feladata lesz, hogy Fidzsit visszavezessék a demokráciába.

Frank Bainimarama, a szigetország katonai vezetője néhány nappal ezelőtt kinevezett ugyan egy átmeneti kormányt, ezt azonban a puccsisták elutasították. A mostani megállapodás szerint a július 4-én kinevezett, Bankier Laisenia Qarase-vezette átmeneti kormány nem fog semmilyen szerepet játszani.

Bainimarama, aki maga is aláírta a megállapodást, azt mondta, hogy ez az egyezség "nem a vége, hanem a kezdete egy hosszú útnak". Speight mintegy 500 híve kísérte figyelemmel az aláírást. Egyes jelentések szerint nem világos, hogy a túszok szabadon bocsátása arra a 28 katonára és rendőrre is vonatkozik-e, akiket a puccsisták fogtak el.

Speight hat fegyveres társával együtt május 19-én megrohamozta a parlamentet és túszul ejtette a demokratikusan megválasztott kormány számos tagját. Suvában, a fővárosban még mindig 27 embert tartanak fogva a parlament épületében. A második túszejtéssel együtt a felkelők így összesen csaknem 60 embert tartanak hatalmukban.

A fegyveres erők május végén vették át az ország ellenőrzését. Bár a katonai vezetés Speight legtöbb követelését - köztük a Fidzsi-szigetek indiai kisebbségének hatalomfosztását és az 1997-es alkotmány hatálytalanítását - teljesítette, mindeddig nem sikerült megoldani az állam válságát.

(MTI)

Korábban:

(2000.07.04.)