A Palesztin Hatóság mindenképp népszavazást tart majd a békemegállapodásról. Legalábbis ezt jelentette be vasárnap a jövő heti izraeli-palesztin tárgyalások egyik magas rangú palesztin résztvevője. Ehud Barak izraeli kormányfő szintén népszavazást ígért a béketárgyalások után.

Jasszer Abed Rabbo szerint a referendumba minden palesztint bevonnak, akár a palesztin területeken élnek, akár nem. A palesztin politikus szerint a legkevesebb, amit elérhetnek, hogy az izraeli földfoglalásokat leállítják.

Időközben Ciszjordániában és a Gázai övezetben a zsidó telepesek imára szólítottak fel: azért kívánnak fohászkodni, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások kudarcot valljanak. Egy sikeres béketárgyalás ugyanis 170 ezer telepesnek jelentene azonnali költözést, ennyien élnek ugyanis jelenleg a megszállt övezetekben.

Július 5-én Bill Clinton amerikai elnök július 11-ére találkozóra hívta Ehud Barak izraeli miniszterelnököt és Jasszer Arafat palesztin vezetőt. A Camp David-i elnöki nyaralóban, a sajtónyilvánosság kizárásával tartandó megbeszélés célja: egyezséget elérni a béketárgyalások befejezését jelentő szeptember 13-i határidő előtt.

(MTI)

Korábban:

(2000.07.04.)