Kevesebb amerikai tizenéves él nemi életet, s akik mégis, azok közül többen használnak óvszert. Ezt a 13. AIDS-konferencián jelentették be egy felmérés alapján.

"Csökkent azoknak a középiskolásoknak a száma, akik már elkezdték a nemi életet" - mondta a Reutersnak Laura Kann, az amerikai Járványügyi Hivatal munkatársa.

"A korábbi 54 százalékról 50 százalékra esett vissza az arány. Ez azt jelenti, hogy kevesebb tizenéves megy bele olyan helyzetekbe, ami veszélyes lehet az AIDS szempontjából."

A kutatók szerint kevesebb középiskolás folytat nemi életet több partnerrel: az arány az 1991-es 18,7 százalékról 16,2 százalékra csökkent. Ugyancsak kevesebb tizenéves kezdte meg nemi életét 13 éves kora előtt. Míg 1991-ben 10,2 százalékuk, ma már csak 8,3 százalékuk vallotta ezt be a kutatóknak. Ugyanakkor több tizenéves használ óvszert: 1999-ben a középiskolások 58 százaléka számolt be erről, míg 1991-ben csak 46 százalékuk.

Az adatokat egy kétéves felmérésből vették, amit amerikai középiskolások között végeztek. Kann arról számolt be, hogy az adatok lányokra és fiúkra egyaránt vonatkoztak, s érvényesek mind színesbőrű, mind fehér fiatalokra.

Ajánló:

(angolul)