Az Európai Emberi Jogi Bíróság szerdán kijelölte azt a három "bölcset", aki felméri Ausztria politikai állapotát, az Európai Unió elnökségének felkérésére. A szakértők által elkészített jelentés, kedvező esetben, az uniós országok Ausztriát érintő szankcióinak végét is jelentheti. Wolfgang Schüssel osztrák kancellár szerint a jelentés miatt akár a tervezett osztrák népszavazás is elhalasztható.

A portugál EU-elnökség végnapjaiban Ahtovio Guterres miniszterelnök felkérte az Európai Emberi Jogi Bíróság elnökét, Luzius Wildhabert: válasszon ki három szakértőt annak felmérésére, mennyire elkötelezett Ausztria az európai értékek mellett.

A strasbourgi székhelyű bíróság közleménye szerint a három bölcs a következő: Martti Ahtisaari volt finn elnök, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német jogászprofesszor, a heidelbergi Max-Plancs Intézet igazgatója.

A trió közvetlenül az EU-elnökséget jelenleg ellátó Franciaországnak nyújtja majd be jelentését. Ennek elkészítésére a bíróság nem szabott határidőt. A felmérés az Ausztriát az EU-n belül elszigetelő szankciók feloldásához vezethet. A három bölcs tanulmányozni fogja a kisebbségek, menekültek és bevándorlók ausztriai jogait, valamint az Osztrák Szabadságpárt politikai színezetét.

A kinevezések után Wolfgang Schüssel osztrák kancellár elmondta, hogy jól ismeri és nagyra értékeli Ahtisaari elnök véleményét, és kellő hozzáértést feltételez a másik két bölcsről is. A legfontosabbnak a kancellár azt nevezte, hogy a szakértők jelentése mielőbb elkészüljön. ''Az osztrák vezetés ma 90 százalékban megalapozatlannak tartja a szankciókat'' - tette hozzá.

''Az EU-osztrák helyzettel is foglalkozó népszavazás még leállítható, ha az emberi jogi jelentés kellően kedvező perspektívát nyit majd'' - mondta Schüssel. Egyúttal tagadta, hogy a népszavazás önmagában a decemberben befejezendő kormányközi reformkonferencia akadályozását jelentené.

Schüssel felhívta a figyelmet arra, hogy kormánya hivatalba lépése óta látványos eredményeket mutatott fel az uniót érdeklő ügyekben, például a költségvetési kilátások javításában vagy a kisebbségek jogainak garantálásában.Tagadta, hogy a koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt vezéregyénisége - a sokak szerint szélsőjobboldali - Jörg Haider nyomás alatt tartaná, és méltatta a koalíciós együttműködést, a csapatszellemet a szabadságpárti vezetővel és pártjával.

(MTI)

Ajánló:

(németül)

Korábban:

(2000.07.04.)