A több hónapja bujkáló Aszlan Maszhadov, a csecsen szeparatisták elnöke bejelentette: kész tárgyalni a csecsenföldi gerillaháború békés rendezésről, de szerinte az összetűzés a végtelenségig fog tartani, mivel Oroszország elutasítja a békés rendezés gondolatát.

A csecsen elnök béketárgyalásokra szólította fel az orosz vezetést, amelyeket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) védnöksége alatt rendeznének meg. Maszhadov elvetette azt az orosz próbálkozást, hogy Moszkva-barát közigazgatást alakítsanak ki Csecsenföldön. A kísérletet ügyetlennek nevezte, és úgy vélte, eleve kudarcra van ítélve. Véleménye szerint a csecsenek többsége megveti az orosz kormányzatot, és nem fog engedelmeskedni egy bábkormánynak.

Maszhadov mint már korábban is, párbeszédet javasol a szembenálló felek között, amit jelenleg Oroszország még elutasít. Moszkva fegyverletételt követel a közkegyelem lehetőségéért cserébe, miközben a rajtaütések, az aknarobbanások és az orvlövészek támadásai folyamatosan szedik áldozataikat az orosz erők soraiból, jóllehet Moszkva hivatalosan ellenőrzése alatt tartja Csecsenföld túlnyomó részét.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 13.)