Ken Livingstone, London polgármestere bejelentette: visszaadja a felajánlott pénz egy részét azoknak, akik támogatták választási kampányát. A polgármester azért döntött így, mert több pénz gyűlt össze a támogatásokból, mint amennyit felhasznált a kampány során.

Livingstone választási plakátja
A Guardian cikke szerint Livingstone a választási hadjárat kezdetén fordult a londoniakhoz, hogy anyagi támogatást kérjen a kampányhoz. A kérés nyomán Livingstone majdnem 710 000 fontot (295 millió forint) gyűjtött össze, javarészt kis adományokból. A kampányban viszont csak 389 000 fontot (162 millió forintot) használtak fel, azaz a befolyt összeg 45 százaléka megmaradt.

A polgármester levelet ír minden támogatójának, amelyben felajánlja, hogy visszatérítit a befizetett összeg 45 százalékát. Ugyanakkor azt is felajánlja nekik, hogy ha szeretnék, adományozzák a pénzt a majdani újraválasztási kampányra.

Voltak azonban névtelen adományozók is, akiket nem lehet megtalálni. A tőlük befolyt összeg 45 százalékát a polgámester a londoni hajléktalanokat támogató alapítványnak adja.

Livingstone-t állítása szerint meglepte és örömmel töltötte el, hogy ennyire sok ember válaszolt pénzkérő felhívására. Nélkülük a polgámester nem tudott volna indulni a választáson. Livingstone-t ugyanis akkori pártja, a Munkáspárt nem volt hajlandó jelölni, mire ő kilépett a pártból és függetlenként indult. Ezért volt szüksége a támogatásokra. A polgármester azt mondta, hogy az induláshoz szükséges pénzt össze tudták volna gyűjteni csak azoktól az adományozóktól, akik 1000 fontnál (417 000 forintnál) kevesebb pénzt ajánlottak fel.

A "Vörös Ken" néven ismert polgármester legnagyobb egyéni támogatója egy multimilliomos rádiós műsorvezető, Chris Evans volt, aki 200 000 fontot adományozott Livingstone-nak. Evans-ból az váltotta ki a felajánlást, hogy a Munkáspárt hivatalos jelöltje, Frank Dobson nyilvánosan viccelődött a vörös hajúak rovására.

Ajánló:

(angolul)